marynowane ryżyki z cebulą

pyszne domowe grzyby w oryginalnej marynacie! Marynowane grzyby z cebulą to udany przepis konserwujący, dzięki któremu grzyby pozostają pięknym jasnym kolorem, a smak okazuje się oryginalny i pikantny. przystawka akaya będzie idealnym dodatkiem do rodzinnego obiadu lub świątecznej uczty.
Alina WiktorowskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 75 % 6 g
31 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 25 min

dobrze opłucz grzyby pod bieżącą wodą, wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Ułóż grzyby na desce, Wytnij zepsute kawałki, usuń grzyby nieodpowiednie do konserwacji.

wlej czystą wodę do rondla i zagotuj. Wrzuć grzyby do wrzącej wody i gotuj przez 5-10 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia i odcedź ugotowane grzyby przez sito lub durszlak.

odłóż grzyby i przygotuj marynatę do konserwacji. Aby to zrobić, zagotuj wodę, dodaj do niej cukier, sól i liść laurowy.

obierz cebulę, spłucz. Drobno posiekaj część cebuli i włóż do marynaty. Dodaj ocet do garnka i ponownie zagotuj marynatę. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź marynatę.

przygotuj słoiki i pokrywki do konserwacji grzybów. Dokładnie spłucz, wysterylizuj słoiki na parze, zagotuj pokrywki.

w czystych słoikach włóż ziele angielskie i trochę musztardy w ziarnach. Pozostałą cebulę pokroić w pierścienie i również ułożyć w słoikach.

ugotowane grzyby włożyć do słoików i zalać schłodzoną marynatą. Przykryj słoiki czystymi pokrywkami.

połóż ręcznik lub czystą szmatkę na dnie szerokiej patelni - jest to konieczne, aby dno słoików nie pękło podczas pasteryzacji. Umieść słoiki z grzybami na patelni i zalej je wodą o temperaturze pokojowej. Woda powinna dostać się" do ramion " puszki. Zagotuj wodę w rondlu i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Zdejmij patelnię z ognia. Zwiń słoiki pokrywkami.

W międzyczasie włącz piekarnik na 100 stopni. Przenieś słoiki z imbirem na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika na 30 minut.

po upływie określonego czasu wyjmij słoiki z piekarnika i umieść je na dużej desce do góry nogami, aż całkowicie ostygną. Gdy słoiki z imbirem ostygną, można je przenieść do chłodnego miejsca do przechowywania. Marynowane grzyby najlepiej podawać z domowym olejem roślinnym i świeżą cebulą.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Rydzyki świeże - 17   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy