skład / składniki
metoda gotowania
dobrze opłucz grzyby pod bieżącą wodą, wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Ułóż grzyby na desce, Wytnij zepsute kawałki, usuń grzyby nieodpowiednie do konserwacji.
wlej czystą wodę do rondla i zagotuj. Wrzuć grzyby do wrzącej wody i gotuj przez 5-10 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia i odcedź ugotowane grzyby przez sito lub durszlak.
odłóż grzyby i przygotuj marynatę do konserwacji. Aby to zrobić, zagotuj wodę, dodaj do niej cukier, sól i liść laurowy.
obierz cebulę, spłucz. Drobno posiekaj część cebuli i włóż do marynaty. Dodaj ocet do garnka i ponownie zagotuj marynatę. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź marynatę.
przygotuj słoiki i pokrywki do konserwacji grzybów. Dokładnie spłucz, wysterylizuj słoiki na parze, zagotuj pokrywki.
w czystych słoikach włóż ziele angielskie i trochę musztardy w ziarnach. Pozostałą cebulę pokroić w pierścienie i również ułożyć w słoikach.
ugotowane grzyby włożyć do słoików i zalać schłodzoną marynatą. Przykryj słoiki czystymi pokrywkami.
połóż ręcznik lub czystą szmatkę na dnie szerokiej patelni - jest to konieczne, aby dno słoików nie pękło podczas pasteryzacji. Umieść słoiki z grzybami na patelni i zalej je wodą o temperaturze pokojowej. Woda powinna dostać się" do ramion " puszki. Zagotuj wodę w rondlu i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Zdejmij patelnię z ognia. Zwiń słoiki pokrywkami.
W międzyczasie włącz piekarnik na 100 stopni. Przenieś słoiki z imbirem na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika na 30 minut.
po upływie określonego czasu wyjmij słoiki z piekarnika i umieść je na dużej desce do góry nogami, aż całkowicie ostygną. Gdy słoiki z imbirem ostygną, można je przenieść do chłodnego miejsca do przechowywania. Marynowane grzyby najlepiej podawać z domowym olejem roślinnym i świeżą cebulą.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Rydzyki świeże - 17 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g