pięć minut suszonych śliwek na zimę

pyszna i przytulna uczta na zimową herbatę. Pięć minut suszonych śliwek na zimę to przepis na dżem, który pozwala zachować maksimum witamin. O ile jest to w zasadzie możliwe w przypadku dżemu. I używa się minimalnej ilości cukru, a owoce gotuje się przez minimalny czas. A dodany cukier waniliowy sprawia, że dżem jest niezwykle aromatyczny, przytulny i rozgrzewający. Co jest potrzebne do herbaty, gdy za oknem jest mróz i zamieć.
777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 72 g
284 kcal
IG: 54 / 0 / 46

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

owoce na dżem najlepiej wybrać dojrzałe, ale niezbyt-szorstkie w dotyku, ale już dość soczyste, słodkie i pachnące. Sortujemy suszone śliwki, po czym myjemy je pod ciepłą bieżącą wodą i rozprowadzamy na suchym i czystym ręczniku, aby wyschły z nadmiaru wilgoci. Następnie pokrój suszone śliwki na połówki, usuń nasiona. Połówki owoców kroimy na połówki w poprzek. Jeśli śliwki są wystarczająco duże, możesz pokroić każdą połowę na cztery części.

Przenieś kawałki suszonych śliwek do dużej patelni ze stali nierdzewnej z grubym dnem. Możesz użyć innych naczyń odpowiednich do gotowania dżemu, na przykład odpowiednia jest emaliowana patelnia. Przykryj suszone śliwki cukrem i pozostaw w tej formie na noc. Nie zapomnij przykryć garnka pokrywką. W tym czasie z suszonych śliwek powinna uwolnić się wystarczająca ilość soku.

następnego dnia stawiamy patelnię na średnim ogniu i doprowadzamy jej zawartość do wrzenia, nie zapominając o wymieszaniu przyszłego przysmaku. Gdy tylko masa się zagotuje, gotuj ją przez 5 minut. Nie zapomnij przeszkadzać, w przeciwnym razie dżem może się spalić i zostanie zepsuty. Minęło 5 minut-wyłącz ogień i pozostaw dżem na 2-3 godziny.

kiedy minie ten czas, ponownie stawiamy patelnię z dżemem na średnim ogniu. Dodaj cukier waniliowy i zagotuj przysmak. Cały czas mieszamy. Po ugotowaniu czekamy dosłownie pół minuty, a następnie wkładamy dżem do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, zwijamy pokrywki i odwracamy słoiki do góry nogami. Pokrywamy słoiki dżemem w Kratę, zostawiamy w tej formie na jeden dzień.

aromatyczny dżem z suszonych śliwek jest gotowy. Chowamy go do zimy w bezpiecznym miejscu, aby nie został zjedzony w pierwszych dniach)) smacznego i pysznych herbat!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy