skład / składniki
metoda gotowania
Zbierz Grzyby, spłucz z piasku w zlewie. Następnie gotuj gorzki w lekko osolonej wodzie przez 20 minut. Zmień wodę w grzybach i moczyć je przez jeden dzień, zmieniając wodę co 3 do 4 godzin, aż cała gorycz wyjdzie z grzybów. Smakujemy grzyby, a gdy staną się świeże, można je marynować. Przygotowujemy marynatę( która zależy od ilości grzybów): na 1 litr wody wkładamy 10 groszków czarnego pieprzu, 1 łyżkę.łyżka cukru, 2 łyżki. łyżki soli, 4 liście laurowe, 10 goździków, 20 groszków kolendry, 5 groszków ziela angielskiego, 100 ml 9% octu. Najpierw dodaj wszystkie składniki do marynaty z wyjątkiem octu i gotuj przez 20 minut, następnie dodaj ocet i grzyby i gotuj przez kolejne 10 minut. Gotowe marynowane gorzki wkładamy do przygotowanych słoików, zalewamy marynatą, zwijamy i zawijamy, aż całkowicie ostygną. Zimą grzyby z przyjemnością jemy! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gorzki - 19 kcal/100g