SOS Kalinowy z pomarańczą
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Oderwij Kalinę z gałązek, spłucz i gotuj na średnim ogniu przez około 6 minut,
Krok 3:
Wrzuć jagody do durszlaka, a następnie przetrzyj przez sito.
Krok 4:
Dobrze opłucz pomarańczę i pokrój ją na kawałki razem ze skórką. Skórkę można usunąć, wtedy sos będzie mniej lepki, bez wyraźnej pomarańczowej goryczki.
Krok 5:
Połącz Kalinę, pomarańczę, cynamon.
Krok 6:
Zmiksuj blenderem.
Krok 7:
Dodaj cukier, wymieszaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Kalina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g