sałatka Olivier z kukurydzą

nowy przepis na noworoczne danie znane z dzieciństwa.
Lenik1976Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 6 g
tłuszcze 57 % 17 g
węglowodany 23 % 7 g
196 kcal
IG: 71 / 29 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Pierwszą rzeczą jest ugotowanie wszystkich warzyw-ziemniaków, marchwi i jajek. Podczas gotowania można w tym czasie pokroić szynkę w kostkę i umieścić w salaterce.
2. Ugotowane schłodzone obrać ze skorupy, również pokroić w kostkę i dodać do salaterki z szynką.
3. Marynowane lub marynowane ogórki pokrojone w kostkę dodaj do salaterki.
4. Następnie dodaj gotowane marchewki i ziemniaki, obrane i, podobnie jak pozostałe składniki, pokrojone w kostkę.
5. Dodaj kukurydzę w puszkach i wymieszaj wszystkie składniki. Sól i dobrze wymieszaj.
6. Na koniec dopraw majonezem.
7. Sałatka Olivier z kukurydzą jest gotowa,ale należy ją pozostawić na kilka godzin.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy