sałatka Olivier z kukurydzą
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Pierwszą rzeczą jest ugotowanie wszystkich warzyw-ziemniaków, marchwi i jajek. Podczas gotowania można w tym czasie pokroić szynkę w kostkę i umieścić w salaterce.
2. Ugotowane schłodzone obrać ze skorupy, również pokroić w kostkę i dodać do salaterki z szynką.
3. Marynowane lub marynowane ogórki pokrojone w kostkę dodaj do salaterki.
4. Następnie dodaj gotowane marchewki i ziemniaki, obrane i, podobnie jak pozostałe składniki, pokrojone w kostkę.
5. Dodaj kukurydzę w puszkach i wymieszaj wszystkie składniki. Sól i dobrze wymieszaj.
6. Na koniec dopraw majonezem.
7. Sałatka Olivier z kukurydzą jest gotowa,ale należy ją pozostawić na kilka godzin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g