klasyczna sałatka warstwowa z wątróbką dorsza

delikatesowa sałatka warstwowa z wątróbką dorsza. Uwielbiam wątrobę dorsza za niezwykły, niespotykany smak. To prawda, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, często nie mogę sobie pozwolić na taką radość. To jedna z moich ulubionych sałatek, do której dodaję wątrobę nie z jednej, ale z dwóch puszek naraz - okazuje się, że jest smaczniejsza. Głównym sekretem sałatki jest to, że musisz zetrzeć składniki na drobnej tarce. Więc sałatka okaże się delikatna i przewiewna.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 76 % 34 g
węglowodany 4 % 2 g
354 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Gotuj marchewki i obierz. Zetrzyj na drobnej tarce.

2. Jajka ugotować, obrać. Oddziel białka od żółtek i zetrzyj osobno na drobnej tarce.

3. Zetrzyj ser na drobnej tarce.

4. Rozgnieć wątrobę dorsza widelcem.

5. Połóż warstwy na dnie salaterki: wątroba dorsza-marchew-majonez-białka-ser-majonez-żółtka.

6. Wstaw do lodówki na 1 godzinę do namoczenia.

7. Ozdoba. Pokrój kilka oliwek wzdłuż na pół, pozostałe w kółko. Pietruszkę umyć i osuszyć.

8. Sałatkę udekoruj oliwkami i natką pietruszki i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Wątroba dorsza w oleju - 613   kcal/100g

Podobne przepisy