skład / składniki
metoda gotowania
1. Aby przygotować sos boloński, potrzebujemy mielonej wieprzowiny: umyj mięso, pokrój na kawałki i posiekaj maszynką do mięsa.
2. Obierz cebulę, czosnek, marchewkę, umyj, pokrój w drobną kostkę. Usmaż przygotowane warzywa na oliwie z oliwek do miękkości, a następnie dodaj drobno posiekany boczek, smaż przez kolejne 2 minuty.
3. Włóż mieloną wieprzowinę na patelnię, ugniataj widelcem, wymieszaj z warzywami i boczkiem, wlej wino.
4. Gotuj, aż alkohol całkowicie odparuje, po czym dodaj koncentrat pomidorowy, sól i wlej bulion (wodę), gotuj na małym ogniu przez godzinę.
5. Włóż masło do rondla, rozpuść na małym ogniu. Wlej mąkę do stopionego masła, wymieszaj masę, a następnie usuń z ognia i wlej mleko w częściach, wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek (nadal miałem grudki, musiałem przecedzić sos przez sito, aby całkowicie się ich pozbyć), wyślij sos do ognia, zagotuj, dodaj sól i zmieloną gałkę muszkatołową, gotuj, aż zgęstnieje.
6. Wybierz naczynie do pieczenia o pożądanym rozmiarze, wlej trochę beszamelu na dno, rozłóż arkusze lasagne, posmaruj Bolognese, polej białym sosem. Zgodnie z tym algorytmem zbieramy całą lasagne, posypujemy powierzchnię startym parmezanem.
7. Wysyłamy formę z lasagne do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.
raczej wezwij wszystkich do stołu, danie jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal / 100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal / 100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal / 100g