skład / składniki
metoda gotowania
1. Seler i cebulę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę. Rozłóż przygotowane warzywa na patelni, smaż na oleju roślinnym do miękkości, a następnie dodaj mięso mielone, sól, wymieszaj, smaż przez 5 minut. W międzyczasie myjemy pomidory, kroimy w zgrabną kostkę, układamy na patelni i wlewamy wodę. Dusić składniki przez 20 minut. To będzie Bolognese.
2. A Dla beszamelu rozpuść masło w małym rondlu, wlej mąkę, wymieszaj. Zdejmij patelnię z pieca, dodaj gałkę muszkatołową, sól do smaku, wlej śmietanę, wymieszaj sos trzepaczką.
3. Gotuj arkusze lasagne we wrzącej wodzie przez 2 minuty.
4. Rozłóż trochę beszamelu na dnie naczynia do pieczenia, wyrównaj równą warstwą, a następnie umieść arkusz lasagne, posmaruj sosem bolońskim i ponownie beszamelem. W ten sposób zbieramy całą lasagne. Zetrzyj parmezan, posyp powierzchnię naczynia i wyślij formę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piecz przez 30-40 minut.
pokrój gotową lasagne na porcje i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal / 100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g