kremowy sos z suszonymi grzybami

delikatny kremowy sos grzybowy pasuje do każdego dania! Bardzo delikatna, kremowa konsystencja sosu o łagodnym aromacie grzybów, doskonale podkreśla smak potrawy. Dobrze podawać z makaronem, spaghetti, mięsem. Będzie dobrze wyglądać na świątecznym stole, musisz podawać w sosie, możesz ozdobić zielenią.
ŻanatAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 13 g
tłuszcze 53 % 23 g
węglowodany 16 % 7 g
337 kcal
IG: 71 / 0 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h 20 min

1. Suszone grzyby myjemy i moczymy przez noc. Następnie przenosimy na sito i

spłucz ponownie wodą. Włożyć do rondla, zalać zimną wodą i

gotuj do miękkości. Następnie drobno posiekaj lub przepuść przez maszynę do mięsa.

2. Na patelni z grubym dnem wkładamy kawałek masła, topimy i wsypujemy mąkę,

smażyć trochę z olejem i wlać śmietanę. Sól i pieprz według własnych upodobań.

dodaj grzyby, wymieszaj wszystko i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal / 100g

Podobne przepisy