kremowy sos z suszonymi grzybami
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Suszone grzyby myjemy i moczymy przez noc. Następnie przenosimy na sito i
spłucz ponownie wodą. Włożyć do rondla, zalać zimną wodą i
gotuj do miękkości. Następnie drobno posiekaj lub przepuść przez maszynę do mięsa.
2. Na patelni z grubym dnem wkładamy kawałek masła, topimy i wsypujemy mąkę,
smażyć trochę z olejem i wlać śmietanę. Sól i pieprz według własnych upodobań.
dodaj grzyby, wymieszaj wszystko i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Borowiki suszone - 286 kcal/100g
- Kurki suszone - 261 kcal/100g
- Borowiki suszone - 231 kcal/100g
- Borowiki suszone - 315 kcal/100g
- Shiitake suszone - 331 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal / 100g