dżem jagodowy z galaretką

pysznie pyszny dżem dla wegetarian i nie tylko! . Dżem to uniwersalna uczta, która nadaje się również dla zwolenników zdrowej diety. Jeśli dodasz żelfiks do jagód, czas obróbki cieplnej zostanie skrócony, co oznacza, że w dżemie pozostaje więcej witamin. Również potrawy przygotowane na bazie żelfiksu są idealne dla wegetarian, ponieważ ten zagęszczacz, w przeciwieństwie do żelatyny, składa się wyłącznie ze składników roślinnych.
angelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 37 g
149 kcal
IG: 26 / 0 / 74

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

włóż jagody do rondla, zalej wodą. Wszystkie niepotrzebne suche kucyki wypłyną na powierzchnię. Odcedź i powtórz ten proces jeszcze kilka razy, aż jagody będą czyste.

umyte jagody lekko zmiażdżyć, aby wypuściły sok i gotować przez 1 minutę od momentu wrzenia. Zmiel jagody w blenderze i wyślij powstałą masę do rondla.

wymieszaj Żelfiks z 2 łyżkami cukru i wlej do rondla z jagodami. Na średnim ogniu zagotuj masę, dodaj pozostały cukier i gotuj przez około 4-5 minut. Podczas gotowania nie zapomnij wymieszać dżemu i usunąć powstałą pianę.

wlej gotowy przysmak jagodowy do sterylnych słoików i po zwinięciu odwróć do góry nogami, aż całkowicie ostygnie. Nie zapominaj, że słoiki należy przykryć kocem lub ręcznikiem.

po dniu dżem można umieścić w spiżarni do przechowywania.

jedz zdrowo o każdej porze roku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Jelfix - 298   kcal/100g

Podobne przepisy