skład / składniki
metoda gotowania
włóż jagody do rondla, zalej wodą. Wszystkie niepotrzebne suche kucyki wypłyną na powierzchnię. Odcedź i powtórz ten proces jeszcze kilka razy, aż jagody będą czyste.
umyte jagody lekko zmiażdżyć, aby wypuściły sok i gotować przez 1 minutę od momentu wrzenia. Zmiel jagody w blenderze i wyślij powstałą masę do rondla.
wymieszaj Żelfiks z 2 łyżkami cukru i wlej do rondla z jagodami. Na średnim ogniu zagotuj masę, dodaj pozostały cukier i gotuj przez około 4-5 minut. Podczas gotowania nie zapomnij wymieszać dżemu i usunąć powstałą pianę.
wlej gotowy przysmak jagodowy do sterylnych słoików i po zwinięciu odwróć do góry nogami, aż całkowicie ostygnie. Nie zapominaj, że słoiki należy przykryć kocem lub ręcznikiem.
po dniu dżem można umieścić w spiżarni do przechowywania.
jedz zdrowo o każdej porze roku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Jelfix - 298 kcal/100g