skład / składniki
metoda gotowania
1. Dobrze umyj, oczyść i pokrój ziemniaki i dynię na małe kawałki.
2. Napełnij kawałki warzyw wodą i ugotuj je. Następnie spuść wodę, sól i lekko ostudź.
3. Zmiel ugotowane ziemniaki i dynię za pomocą blendera, aż powstanie jednorodny puree.
4. Dodaj mąkę i jajko do powstałego puree, dobrze zagniataj powstałą masę. Dodawaj mąkę stopniowo, aż ciasto przestanie się kleić.
5. Z ciasta uformuj zgrabne, podłużne kawałki o tym samym kształcie i rozmiarze – gnocchi.
6. Zanurz powstałe gnocchi we wrzącej wodzie i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię wody.
7. Gnocchi ziemniaczane z dynią są gotowe!
8. Drobno posiekaj czosnek, wymieszaj ze stopionym masłem. Polej gotowe gnocchi tą mieszanką.
podawaj gnocchi ze śmietaną jako samodzielne danie. Będą również doskonałym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g