skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania przekąski pomidory z serem i czosnkiem. Z takiego zestawu przygotujemy dwa rodzaje, bardzo podobne do wyglądu przekąski, ale zupełnie inne w smaku. Aby można je było odróżnić na świątecznym stole, weź czerwone i żółte pomidory. Najlepiej jest wziąć pomidory odmiany kremowe, mięsiste i gęste. Umyj i osusz warzywa z wody.
Krok 2:
Włóż twaróg do miski i mieszaj, aż będzie gładki. Aby uzyskać większą elastyczność, możesz dodać jedną łyżkę kwaśnej śmietany. Podziel twaróg na dwie równe części. Obierz czosnek, posiekaj i dodaj do każdej części sera.
Krok 3:
Z liści bazylii Usuń twardą część łodygi i drobno posiekaj. W razie potrzeby można je zmielić w blenderze na puree. Ale bardziej lubimy, gdy bazylia w pełni wydobywa swój smak, kiedy zaczynasz jeść. Wszystko posolić i wymieszać.
Krok 4:
W innej części twarogu dodaj drobno posiekany koperek i szczypiorek. Wszystko posolić i mieszać, aż warzywa zostaną równomiernie rozłożone.
Krok 5:
W pomidorze odetnij łodygę i pokrój w poprzek na koła o grubości około 1-1, 5 centymetra. Udekoruj naczynie do serwowania koperkiem, bazylią i ułóż pokrojone plastry pomidora. Można to zrobić w dowolnej kolejności, jak chcesz.
Krok 6:
Rozłóż masę serową w kręgach pomidory. Na czerwonych kółkach ułóż masę serową z koperkiem i zieloną cebulą, a na żółtej masie z bazylią. Można to zrobić zwykłą łyżeczką, ale lepiej jest umieścić masę w torbie cukierniczej z dyszą Gwiazdy, okaże się to szybko i pięknie. Udekoruj wierzch liśćmi bazylii i koperkiem, podawaj natychmiast.
Krok 7:
Smacznego.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzenią się na bezkształtną masę, wypuszczą sok i zepsują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g