sałatka warzywna z zieloną fasolką i pomidorkami koktajlowymi

pyszna, witaminowa, jasna sałatka warzywna! Fasolka szparagowa zawiera wiele składników odżywczych. Jest bogaty w błonnik pokarmowy, co korzystnie wpływa na trawienie. Fasola jest źródłem białka roślinnego, więc jest idealna dla tych, którzy nie spożywają mięsa.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 44 % 4 g
węglowodany 44 % 4 g
58 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę warzywną z zieloną zieloną fasolką? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Do sałatki użyłam zielonej mieszanki różnych młodych liści. Możesz wziąć sałatę lodową, batawię, Korn, sałatę lub boćwinę. Lepiej jest wziąć cebulę czerwoną, szalotkę lub białą sałatkę. Te odmiany mają łagodniejszy smak i są idealne do lekkich sałatek warzywnych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku fasoli odetnij kucyki po obu stronach i usuń wąsy po bokach (jeśli są dostępne). Pokrój każdy strąk na małe fragmenty o długości około 2 centymetrów. Opłucz fasolę w czystej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie istnieją dwa sposoby przetwarzania strąków. Po pierwsze: fasolę można wrzucić do wrzącej wody i gotować, aż strąki będą miękkie. Po drugie: wlej 2 łyżki bezwonnego oleju roślinnego na patelnię, podgrzej, wyślij fasolę i drobno posiekany czosnek do miękkości. Bardziej podoba mi się druga opcja, więc częściej smażę fasolę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj liście sałaty, połóż na papierowych serwetkach i delikatnie osusz je ze wszystkich stron, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Wyślij do salaterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz ogórek i pomidory i osusz. Pokrój warzywa na dowolne małe kawałki. Dodaj do mieszanki sałatkowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz marchewki, usuń rdzeń i nasiona z papryki. Aby uzyskać jaśniejszy i bardziej apetyczny wygląd gotowego dania, jeśli to możliwe, użyj papryki w różnych kolorach. Paprykę pokrój w paski i zetrzyj marchewki na grubej tarce lub posiekaj krajarką do warzyw do koreańskich sałatek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekaną cebulę i zieloną fasolkę do wszystkich składników.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostały ostatnie poprawki. Drobno posiekaj warzywa, dodaj do sałatki. Sól i pieprz do smaku. Jeśli to konieczne, dodaj trochę oliwy lub oleju roślinnego (jeśli fasola była smażona, olej na tym etapie może nie być potrzebny).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wrzuć sałatkę i skrop sokiem z cytryny lub limonki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe! Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, ziemniaków, ryb i nie tylko.

smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal / 100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy