skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Można powiedzieć, że ten majonez jest przygotowywany z "surowców wtórnych" - płynu ze słoika z groszkiem w puszkach, który w normalnych warunkach wylewamy. Ten płyn lub wywar na bazie roślin strączkowych (groszek, fasola, fasola) nazywa się aquafaba. To wspaniały sos sałatkowy. Możesz wziąć gotowy płyn z roślin strączkowych w puszkach lub samodzielnie ugotować fasolę, fasolę lub groszek i użyć powstałego bulionu.
Krok 2:
Wlej płyn z groszku w puszkach (lub aquafabu) do miski lub miski blendera, dodaj cukier, sól i wlej ocet jabłkowy. Jeśli nie masz pod ręką octu jabłkowego, możesz użyć soku z cytryny. Ubij składniki za pomocą blendera zanurzeniowego przez około 1 minutę. Ważne jest użycie tego konkretnego domowego urządzenia kuchennego.
Krok 3:
Następnie wlej olej roślinny cienkim strumieniem(aby produkt był bardziej użyteczny, możesz użyć oliwy z oliwek). Ponownie ubij mieszaninę blenderem, przez około 3-4 minuty. Mieszanina powinna stać się śnieżnobiała i zwiększyć objętość. Konsystencja takiego majonezu jest uzyskiwana jako płynna śmietana.
Krok 4:
Jeśli chcesz, aby majonez stał się grubszy, musisz zwiększyć ilość oleju w kompozycji, ale dodaj go do mieszanki podczas ubijania w małych porcjach. Należy jednak pamiętać, że gotowy produkt stanie się bardziej kaloryczny.
Krok 5:
Dodaj gotową musztardę i ponownie ubij blenderem, aż będzie gładka. W razie potrzeby i do smaku można dodać więcej przypraw i przypraw, dodać kurkumę dla smaku i koloru. Jeszcze raz wymieszaj. Majonez jest gotowy. Wkładamy go do lodówki na godzinę, po schłodzeniu sos stanie się grubszy. Ten sos może być używany do serwowania zup, gorących lub sałatek. Smacznego!
bardzo podobała mi się ta wersja chudego domowego majonezu bez jajek i bez mleka, na bulionie (solance) z zielonego groszku w puszkach. Może być wykonany na bazie wywaru (lub płynu z konserw), zwanego inaczej aquafaba, z dowolnych roślin strączkowych: fasoli, ciecierzycy, fasoli itp..
ważne! Aquafaba to nie tylko bulion warzywny. Jest to zasadniczo białko roślinne. To rośliny strączkowe zawierają takie białko w dużych ilościach. Dlatego wywar z roślin strączkowych można zastąpić białkiem jaja, ma podobne właściwości i jest po prostu cudownie ubity. Jeśli weźmiesz tylko bulion warzywny do tego przepisu lub płyn z przetworów warzywnych, które nie są roślinami strączkowymi (np.
trudno w to uwierzyć, ale majonez na aquafab okazuje się bardzo smaczny, praktycznie nie można go odróżnić smakiem od pysznego zakupionego majonezu.
niektórzy ludzie, którzy spróbują takiego majonezu, mogą wyczuć w smaku nieodłączny smak groszku w puszkach, ale przyprawy, jeśli zostaną odpowiednio dobrane, maskują niepotrzebne smaki i zapachy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g