skład / składniki
metoda gotowania
Mashkhurda to tradycyjne zimowe danie kuchni uzbeckiej. Podobnie jak wiele orientalnych potraw, gotuje się go na jagnięcinie lub wołowinie, a także jest bardzo pikantny i ostry.
1. Wołowinę należy podzielić na małe porcje.
2. Warzywa obrać i pokroić: marchewkę w paski, cebulę i paprykę w małe kostki.
3. Rozgrzej olej roślinny w kotle o odpowiedniej wielkości i na dużym ogniu, ciągle mieszając, smaż wołowinę na złoty kolor.
4. Zmniejsz ogień, dodaj cebulę, marchewkę i smaż przez 5 minut, następnie dodaj paprykę i smaż przez kilka minut.
5. Dodaj czosnek i przyprawy przepuszczone przez prasę do pasty pomidorowej, dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki "zaprzyjaźniły się". Nawiasem mówiąc, latem zamiast makaronu można użyć pokrojonych w kostkę pomidorów (nie zapomnij ich obrać) lub przecieru pomidorowego.
6. Dodaj pikantną pastę do mieszanki mięsno-warzywnej, dobrze wymieszaj i zalej wszystko wodą. W tym momencie dodaje się trochę soli, wszystko doprowadza się do wrzenia i gotuje przez 20 minut na małym ogniu.
7. Podczas gdy mięso marnieje, musisz obrać i pokroić ziemniaki w małe kostki, opłukać fasolę mung i ryż. Mung będzie musiał leżeć w zimnej wodzie przez 15 minut, aby szybciej się ugotował.
8. Najpierw dodaj ziemniaki i fasolę mung, włóż ryż po tym, jak ziarna fasoli mung zaczną pękać.
9. Następnie gotuj zupę, aż ryż będzie gotowy.
10. Dopiero po pełnej gotowości próbujemy potrawy i solimy do smaku.
11. Możesz podawać mashhurdę z drobno posiekanymi ziołami, kwaśną śmietaną lub czosnkiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mash - 300 kcal/100g