ciepła sałatka z czerwonego ryżu z rodzynkami i suszonymi morelami

przepyszna i oryginalna sałatka z czerwonego ryżu! Podawane na ciepło! Bardzo smaczna uczta! Co więcej, świetnie nadaje się nie tylko jako sałatka, ale także jako pełne drugie danie. Smak jest niezwykły, na pewno spodoba się zarówno Tobie, jak i Twoim bliskim. A danie jest bardzo przydatne!
FiodorownaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 78 % 29 g
171 kcal
IG: 21 / 79 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 50 min

1. Ryż myjemy w zimnej wodzie. Gotuj po zagotowaniu wody pod pokrywką na średnim ogniu przez 30 minut.

2. Suszone morele i rodzynki są dokładnie myte. Suszone morele kroimy w kostkę.

3. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.

4. Podgrzej patelnię oliwą z oliwek i wlej kardamon. Następnie dodaj cebulę i smaż przez pięć minut, mieszając.

5. Dodaj suszone morele do cebuli i smaż przez kolejne trzy minuty.

6. Gotowy ryż lekko posolić, położyć na nim rodzynki i smażone suszone morele z cebulą.

7. Wymieszaj i podawaj na ciepło.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Czerwony ryż - 341   kcal/100g

Podobne przepisy