ciepła sałatka z czerwonego ryżu z rodzynkami i suszonymi morelami
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
1. Ryż myjemy w zimnej wodzie. Gotuj po zagotowaniu wody pod pokrywką na średnim ogniu przez 30 minut.
2. Suszone morele i rodzynki są dokładnie myte. Suszone morele kroimy w kostkę.
3. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.
4. Podgrzej patelnię oliwą z oliwek i wlej kardamon. Następnie dodaj cebulę i smaż przez pięć minut, mieszając.
5. Dodaj suszone morele do cebuli i smaż przez kolejne trzy minuty.
6. Gotowy ryż lekko posolić, położyć na nim rodzynki i smażone suszone morele z cebulą.
7. Wymieszaj i podawaj na ciepło.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Czerwony ryż - 341 kcal/100g