dżem z borówki brusznicy z orzeszkami piniowymi

Superwitaminowy ładunek jagodowo-orzechowy dla organizmu w zimie! Najsmaczniejszym dżemem , jaki może być, jest borówka brusznica z orzeszkami pinii. Cukier i jagody są zwykle przyjmowane w proporcjach 1: 1, ale wkładam mniej cukru, aby uzyskać zdrowszy produkt. Dżem jest przechowywany zgodnie z moim przepisem bardzo dobrze w chłodnym miejscu, zachowuje wiele witamin. Piękny i niezwykły w smaku i wyglądzie, ten dżem będzie doskonałą ucztą na herbatę dla bliskich, a także prezentem dla przyjaciół na każde wakacje. A podczas choroby da siłę do szybkiego powrotu do zdrowia!
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 21 % 11 g
węglowodany 75 % 39 g
256 kcal
IG: 21 / 0 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

1. Posortuj i umyj Borówki, pozwól wodzie spłynąć. Połóż lata na ręczniku do wyschnięcia.
2. Wlej Borówki do rondla - najlepiej emaliowane. Wymieszaj z orzeszkami piniowymi.
3. Przykryj cukrem i odstaw na godzinę, a następnie umieść przyszły dżem na wolnym ogniu.
4. Ciągle mieszając, zagotuj masę jagodowo-orzechową i gotuj przez 5-7 minut. Wyjmij z pieca i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
5. Umieść dżem na kuchence po raz drugi, ponownie zagotuj, gotuj przez 5-7 minut i całkowicie ostudź.
6. Po raz trzeci zrób to samo, dopiero pod koniec gotowania ułóż dżem w sterylnych słoikach, Zamknij sterylnymi pokrywkami.
7. Gdy dżem całkowicie ostygnie, przechowuj go w chłodnym miejscu.

miłej herbaty w jesienne i zimowe wieczory!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g

Podobne przepisy