skład / składniki
metoda gotowania
1. Posortuj i umyj Borówki, pozwól wodzie spłynąć. Połóż lata na ręczniku do wyschnięcia.
2. Wlej Borówki do rondla - najlepiej emaliowane. Wymieszaj z orzeszkami piniowymi.
3. Przykryj cukrem i odstaw na godzinę, a następnie umieść przyszły dżem na wolnym ogniu.
4. Ciągle mieszając, zagotuj masę jagodowo-orzechową i gotuj przez 5-7 minut. Wyjmij z pieca i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
5. Umieść dżem na kuchence po raz drugi, ponownie zagotuj, gotuj przez 5-7 minut i całkowicie ostudź.
6. Po raz trzeci zrób to samo, dopiero pod koniec gotowania ułóż dżem w sterylnych słoikach, Zamknij sterylnymi pokrywkami.
7. Gdy dżem całkowicie ostygnie, przechowuj go w chłodnym miejscu.
miłej herbaty w jesienne i zimowe wieczory!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g