Letnia sałatka warzywna z kukurydzą w puszkach

Prosta wiosenno-letnia sałatka na świątecznym stole! Udany przepis na prostą w przygotowaniu sałatkę z marchwi, rzodkiewki i ogórka z kukurydzą, która z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy swoim oryginalnym i niezrównanym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 44 % 7 g
98 kcal
IG: 43 / 57 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszną letnią sałatkę, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój sześć rzodkiewek w dowolne paski i włóż do głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój jeden średni ogórek w dość małe paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż ogórek pokrojony w dowolne paski w misce na rzodkiewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj koperek, natkę pietruszki, bazylię i trochę szczypiorku dość drobno według własnych upodobań.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż posiekane warzywa w misce na rzodkiewkę z ogórkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sto gramów kukurydzy w puszkach do miski z ogórkiem, rzodkiewką i zieloną cebulą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj jedną dość dużą marchewkę na grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż startą marchewkę do wspólnej miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj do sałatki sól z czarnym pieprzem według własnych upodobań.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dopraw sałatkę dwiema łyżkami majonezu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowaną sałatkę układamy na porcjowanych talerzach i podajemy na stole.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

sałatka z rzodkiewki z ogórków i kukurydzy, cóż, bardzo prosty przepis na sałatkę na świąteczny stół, przynajmniej na obiad, przynajmniej na lunch! Najbardziej apetyczna, świeża i pyszna jest sałatka z soczystej rzodkiewki z kukurydzą. Proponowany przepis to pyszna, bardzo lekka sałatka warzywna i najlepszy dodatek do każdego posiłku, pełen witamin! Pobudza apetyt, poprawia trawienie i pomaga w korzystnej diecie. Taka wiosenna sałatka z rzodkiewką i kukurydzą będzie bardzo niedroga, ale sprawi ogromną przyjemność! Gdy spróbujesz raz, docenisz to! Kukurydza służy do przygotowywania wszelkiego rodzaju potraw, zawiera białko, błonnik, wiele witamin z grupy B, żelazo, fosfor, witaminę E, cynk, magnez. Kukurydza jest najważniejszym zbożem po ryżu i pszenicy na planecie, jest w stanie odmłodzić Ludzkie ciało (dzięki zawartym w nim przeciwutleniaczom), ma działanie antystresowe, ponieważ pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g

Podobne przepisy