skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszną letnią sałatkę, przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Pokrój sześć rzodkiewek w dowolne paski i włóż do głębokiej miski.
Krok 3:
Pokrój jeden średni ogórek w dość małe paski.
Krok 4:
Rozłóż ogórek pokrojony w dowolne paski w misce na rzodkiewki.
Krok 5:
Posiekaj koperek, natkę pietruszki, bazylię i trochę szczypiorku dość drobno według własnych upodobań.
Krok 6:
Rozłóż posiekane warzywa w misce na rzodkiewkę z ogórkiem.
Krok 7:
Dodaj sto gramów kukurydzy w puszkach do miski z ogórkiem, rzodkiewką i zieloną cebulą.
Krok 8:
Zetrzyj jedną dość dużą marchewkę na grubej tarce.
Krok 9:
Włóż startą marchewkę do wspólnej miski.
Krok 10:
Dodaj do sałatki sól z czarnym pieprzem według własnych upodobań.
Krok 11:
Dopraw sałatkę dwiema łyżkami majonezu.
Krok 12:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 13:
Gotowaną sałatkę układamy na porcjowanych talerzach i podajemy na stole.
Krok 14:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
sałatka z rzodkiewki z ogórków i kukurydzy, cóż, bardzo prosty przepis na sałatkę na świąteczny stół, przynajmniej na obiad, przynajmniej na lunch! Najbardziej apetyczna, świeża i pyszna jest sałatka z soczystej rzodkiewki z kukurydzą. Proponowany przepis to pyszna, bardzo lekka sałatka warzywna i najlepszy dodatek do każdego posiłku, pełen witamin! Pobudza apetyt, poprawia trawienie i pomaga w korzystnej diecie. Taka wiosenna sałatka z rzodkiewką i kukurydzą będzie bardzo niedroga, ale sprawi ogromną przyjemność! Gdy spróbujesz raz, docenisz to! Kukurydza służy do przygotowywania wszelkiego rodzaju potraw, zawiera białko, błonnik, wiele witamin z grupy B, żelazo, fosfor, witaminę E, cynk, magnez. Kukurydza jest najważniejszym zbożem po ryżu i pszenicy na planecie, jest w stanie odmłodzić Ludzkie ciało (dzięki zawartym w nim przeciwutleniaczom), ma działanie antystresowe, ponieważ pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g