kanapki ze śledziem i pesto z buraków

Śledź i buraki-tradycyjny duet w postaci oryginalnych kanapek!!! Czy jest lepszy sposób na przekąskę na mocne napoje niż lekko solony śledź w połączeniu z jasnymi burakami, pachnącym czosnkiem i orzechami włoskimi, a nawet na chrupiącym, przewiewnym chlebie? Prosta i smaczna przekąska ozdobi zarówno świąteczny, jak i codzienny stół!!!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 50 % 15 g
węglowodany 17 % 5 g
191 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Ugotujmy buraki – jest to najdłuższy proces w przygotowaniu kanapek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na suchej patelni lekko zrumień orzechy włoskie i posiekaj je w blenderze. Odłóż część posiekanych orzechów do dekoracji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj do blendera obrane i lekko posiekane buraki do orzechów, a także plasterek czosnku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel składniki razem, aby uzyskać jednorodną papkę. Następnie dodaj majonez do pesto. Rezultatem jest jednorodna delikatna masa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ze śledzia usuwamy duże kości i kroimy na 7 kawałków - według liczby kanapek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na każdym chlebie kładziemy pesto buraczane warstwą o grubości około centymetra.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie ułóż kawałki śledzia na wierzchu, lekko topiąc je w pesto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp kanapkę pozostałymi posiekanymi orzechami i udekoruj liśćmi pietruszki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!!!

Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieczywo żytnie - 360   kcal/100g

Podobne przepisy