skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Ugotujmy buraki – jest to najdłuższy proces w przygotowaniu kanapek.
Krok 2:
Na suchej patelni lekko zrumień orzechy włoskie i posiekaj je w blenderze. Odłóż część posiekanych orzechów do dekoracji.
Krok 3:
Następnie dodaj do blendera obrane i lekko posiekane buraki do orzechów, a także plasterek czosnku.
Krok 4:
Zmiel składniki razem, aby uzyskać jednorodną papkę. Następnie dodaj majonez do pesto. Rezultatem jest jednorodna delikatna masa.
Krok 5:
Ze śledzia usuwamy duże kości i kroimy na 7 kawałków - według liczby kanapek.
Krok 6:
Na każdym chlebie kładziemy pesto buraczane warstwą o grubości około centymetra.
Krok 7:
Ostrożnie ułóż kawałki śledzia na wierzchu, lekko topiąc je w pesto.
Krok 8:
Posyp kanapkę pozostałymi posiekanymi orzechami i udekoruj liśćmi pietruszki.
Krok 9:
Smacznego!!!
Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieczywo żytnie - 360 kcal/100g