skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania sałatki. Będziesz potrzebował bardzo niewielu składników, z których główne to zielone pomidory, papryka, marchew i czosnek.
Krok 2:
Obierz marchewki i czosnek. Paprykę przekrój na pół, odetnij łodygę i usuń nasiona. Umyj zielone pomidory i warzywa pod bieżącą wodą. Opłucz również zielenie. Do sałatki idealna jest pietruszka lub kolendra. Dostosuj ilość do swoich upodobań, może to być duża wiązka lub bardzo mało zieleni dla zapachu.
Krok 3:
Zetrzyj marchewki na koreańskiej marchwi, aby gotowa sałatka wyglądała piękniej i bardziej apetycznie. Jeśli nie masz takiej tarki, możesz użyć zwykłej.
Krok 4:
Zetrzyj paprykę na grubej tarce. Dla jasności gotowego dania często używam papryki w różnych kolorach.
Krok 5:
Czosnek do sałatki można posiekać w zwykły sposób. Zetarłem połowę goździków na drobnej tarce, drugą połowę pokroiłem ręcznie niezbyt drobno. Kawałki czosnku w gotowym naczyniu wyglądają niesamowicie pysznie! Wyślij marchewkę, paprykę i czosnek do głębokiego pojemnika. Na patelni rozgrzej olej roślinny.
Krok 6:
Dodaj cukier i sól do warzyw, zalej wszystko gorącym olejem i wymieszaj wszystko łyżką lub widelcem. Spróbuj sałatki, jeśli brakuje ci cukru lub soli, dodaj brakujący element do swoich upodobań.
Krok 7:
Pokrój zielone pomidory na niezbyt duże plasterki, im grubsze i większe plasterki, tym dłużej sałatka zajmie trochę czasu.
Krok 8:
Zetrzyj chili na drobnej tarce, dostosuj jego ilość do swoich upodobań, jeśli lubisz ostrzej, weź odpowiednio więcej pieprzu. Użyłam całego strąka o długości około 5 centymetrów i trochę suchego chili. Wyślij pomidory, chili, mieloną kolendrę do pojemnika. Dodaj ocet.
Krok 9:
Dokładnie wymieszaj sałatkę. Wygodnie jest to zrobić rękami. Radzę używać rękawiczek, ponieważ jeśli na rękach są rany, będą szczypać z soli i octu.
Krok 10:
Na tym etapie spróbuj ponownie sałatki, czy ocet wystarczy do smaku, jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej.
Krok 11:
Posiekaj warzywa i wyślij do sałatki, ponownie wymieszaj.
Krok 12:
Ubij pomidory do słoika lub pojemnika na żywność. Sałatkę należy parzyć przez kilka godzin, najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc.
Krok 13:
Wlej sok z sałatki do słoika, dociśnij dużą łyżką na wierzch.
Krok 14:
Pomidory i warzywa powinny być całkowicie zanurzone w aromatycznym soku. Wyślij słoik do lodówki.
Krok 15:
Podczas serwowania sałatkę można posypać sezamem.
użyłem mięsistej papryki, więc sok w sałatce okazał się dużo, wystarczyło, aby pomidory w słoiku zostały całkowicie zalane.
jeśli okaże się, że sok nie pokrył pomidorów, Wyślij do lodówki słoik odwrócony do góry nogami, a po kilku godzinach odwróć go. Jest to konieczne, aby pomidory były równomiernie marynowane. Przed podaniem w tym przypadku dokładnie wymieszaj sałatkę.
sałatka jest niesamowicie pyszna ! Gorąco polecam spróbować. Można go podać na świątecznym stole lub przygotować z wyprzedzeniem do kebabów lub kiełbasek z grilla.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal / 100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal / 100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g