skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Twaróg należy wziąć tłusty 9 - 15% tłuszczu.
Krok 2:
Kilka godzin przed gotowaniem wyjmij masło z lodówki i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową. Ubij masło ze skondensowanym mlekiem, aż będzie gładkie. Stopniowo wprowadzamy twaróg i za pomocą blendera wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 3:
Powstałą masę twarogową dzielimy na 2 części. Dodaj cukier waniliowy do jednej części, a proszek kakaowy do drugiej. Dodaj ilość kakao do swojego gustu, Lubię, aby część z kakao była z wyczuwalną goryczką, więc dodaję 2 łyżki. l, możesz dodać mniej kakao. Dokładnie wymieszaj obie części.
Krok 4:
Weź pasochnitsa (mam 12 cm wysokości) rozłóż ją lekko zwilżoną gazą, złożoną w 2 warstwach i rozłóż białą i brązową masę twarogową w losowej kolejności. Jeśli chcesz, możesz ułożyć równe warstwy. Na wierzchu przykrywamy Wielkanoc gazą, kładziemy mały ucisk i wysyłamy do lodówki. W zależności od wilgotności twarogu Wielkanoc jest gotowa w ciągu 10-20 godzin, najczęściej w pełni gotowa w ciągu jednego dnia.
Krok 5:
Pożądane jest umieszczenie formy w głębokiej płytce i Spuszczenie jej w miarę oddzielania się serwatki. Po dniu wyjmujemy Wielkanoc z lodówki, ostrożnie usuwamy pasożytnicę, gazę i dekorujemy w razie potrzeby.
Krok 6:
Szybka i łatwa Wielkanoc twarogowa jest gotowa! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na gotowanie. Smacznego!
masa twarogowa lub Wielkanoc to kolejny element świątecznego stołu. Istnieją wersje, że masy twarogowe, podobnie jak sam twaróg, są jednym z najstarszych świętych potraw związanych z płodnością i kultem bóstw płodności. Liczne rytuały starożytności (wiosenny rytuał powitania ziemi, pierwsza orka pola) były wykonywane z użyciem twarogu i innych produktów mlecznych, co miało znaczenie symboliczne. Twaróg to coś więcej niż jedzenie; to najlepsza rzecz w mleku, jego esencja, najbardziej pożywna i zdrowa dla ludzi. A puree z twarogu, a nawet z cukrem i najlepszym masłem – to najwyższy dar natury. Dla zwykłego człowieka w przeszłości takie luksusowe jedzenie było dostępne tylko raz w roku,więc było robione bardzo długo i z najlepszych produktów. Wraz z przyjęciem chrześcijaństwa tradycje stopniowo się zmieniały, a znaczenie symbolu zaginęło w pogańskiej przeszłości. Najważniejsze pozostało-na Wielkanoc, na najważniejsze święto w chrześcijaństwie, przysmaki były robione ze szczególną starannością i miłością. Twarożki Wielkanocne były konsekrowane w kościołach i miały istotę "Błogosławionego" jedzenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g