Półfabrykaty pigwy z cukrem na zimę

pigwa przygotowana na zimę nadaje twojemu stołowi smak i morze witamin. Łatwość przygotowania Proponuję zrobić puste pigwy na zimę. Ten jesienny owoc zawiera wszystkie witaminy i minerały potrzebne organizmowi.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 29 g
118 kcal
IG: 13 / 0 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

istnieje kilka przepisów na przygotowanie pigwy z cukrem na zimę, ale moim ulubionym jest pigwa w syropie cukrowym, o którym ci powiem.
dojrzałe owoce pigwy dokładnie myjemy, usuwamy kosmki z powierzchni gąbki. Po obraniu pigwy pokrój ją na kawałki o wymaganym rozmiarze.
pokrojone owoce są oblane wrzącą wodą.
z cukru i wody gotujemy syrop cukrowy. Aby to zrobić, rozpuść cukier w wodzie i zagotuj. Po gotowaniu przez pięć minut dodaj kwas cytrynowy i usuń gotowy syrop z ognia.
napełnij kawałki pigwy gotowym syropem, dokładnie wymieszaj i ostudź.
schłodzoną pigwę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 10 minut, a następnie ponownie schładzamy.
powtórz procedurę z gotowaniem i chłodzeniem jeszcze dwa razy.
gotową pigwę w syropie cukrowym układamy w czystych, suchych słoikach i zamykamy pokrywkami.
otrzymany deser należy przechowywać w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy