skład / składniki
metoda gotowania
istnieje kilka przepisów na przygotowanie pigwy z cukrem na zimę, ale moim ulubionym jest pigwa w syropie cukrowym, o którym ci powiem.
dojrzałe owoce pigwy dokładnie myjemy, usuwamy kosmki z powierzchni gąbki. Po obraniu pigwy pokrój ją na kawałki o wymaganym rozmiarze.
pokrojone owoce są oblane wrzącą wodą.
z cukru i wody gotujemy syrop cukrowy. Aby to zrobić, rozpuść cukier w wodzie i zagotuj. Po gotowaniu przez pięć minut dodaj kwas cytrynowy i usuń gotowy syrop z ognia.
napełnij kawałki pigwy gotowym syropem, dokładnie wymieszaj i ostudź.
schłodzoną pigwę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 10 minut, a następnie ponownie schładzamy.
powtórz procedurę z gotowaniem i chłodzeniem jeszcze dwa razy.
gotową pigwę w syropie cukrowym układamy w czystych, suchych słoikach i zamykamy pokrywkami.
otrzymany deser należy przechowywać w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g