kompot jabłkowy z Ranet i aronii

Zachwyć rodzinę pysznym i zdrowym kompotem z ranetek! Wszystkim się spodoba! Bardzo smaczny kompot z ranetek.
LesiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 9 g
35 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

najpierw sterylizuj słoik.
wypełnij go jedną trzecią ranetami, wlej trochę aronii na kolor.
napełnij wrzącą wodą do góry. Odstawiamy na 7 minut. Wlej wodę do rondla, dodaj do niego cukier, zagotuj.
włóż kwas cytrynowy do słoika, wlej przygotowany syrop, zwiń, Odwróć, zawiń.
jeśli Ranetki są bardzo duże, należy je dwukrotnie zalać wrzącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ranetki - 47   kcal/100g
  • Aronia - 52   kcal/100g

Podobne przepisy