kompot jabłkowy z ranetek i aronii
skład / składniki
18
porcje:
metoda gotowania
najpierw sterylizuj słoik.
wypełnij go jedną trzecią ranetami, wlej trochę aronii na kolor.
napełnij wrzącą wodą do góry. Odstawiamy na 7 minut. Wlej wodę do rondla, dodaj do niego cukier, zagotuj.
włóż kwas cytrynowy do słoika, wlej przygotowany syrop, zwiń, Odwróć, zawiń.
jeśli Ranetki są bardzo duże, należy je dwukrotnie zalać wrzącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ranetki - 47 kcal/100g
- Aronia - 52 kcal/100g