lobio z czerwonej fasoli

tradycyjne gruzińskie danie z nutami kolendry! Przetłumaczone z gruzińskiego lobio oznacza "fasolę". W kuchni gruzińskiej nazwę tę noszą potrawy z gotowanej fasoli, które mają kilkadziesiąt odmian. Różnią się od siebie odmianami fasoli, wielkością, kształtem, kolorem, stopniem rozcierania i, co najważniejsze, przyprawami.
czarny kotAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 62 % 23 g
186 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
fasola jest wstępnie umyta i namoczona przez noc.
powinien puchnąć i powiększać się.
przenieś fasolę na patelnię, zalej zimną wodą i podpal.
dodaj liść laurowy i gotuj fasolę do miękkości, a następnie spuść wodę.
obraną cebulę kroimy w półpierścienie i wysyłamy na patelnię w rozgrzanym oleju.
mieszając od czasu do czasu, podsmaż cebulę na złoty kolor.
posiekaj zielenie.
dodaj zioła do cebuli i czosnek wyciśnięty przez prasę.
ugotowaną fasolę lekko zmiażdżyć tłuczkiem i przenieść na patelnię do cebuli.
dodaj sól, kolendrę, czarny i czerwony pieprz, dokładnie wymieszaj i rozpal mały ogień.
Tomimy pod zamkniętą pokrywką przez trzy minuty, po czym wyłączamy ogień.
lobio można podawać jako samodzielne danie, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy