lobio czerwone z fasoli
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
fasola jest wstępnie umyta i namoczona przez noc.
powinien puchnąć i powiększać się.
przenieś fasolę na patelnię, zalej zimną wodą i podpal.
dodaj liść laurowy i gotuj fasolę do miękkości, a następnie spuść wodę.
obraną cebulę kroimy w półpierścienie i wysyłamy na patelnię w rozgrzanym oleju.
mieszając od czasu do czasu, podsmaż cebulę na złoty kolor.
posiekaj zielenie.
dodaj zioła do cebuli i czosnek wyciśnięty przez prasę.
ugotowaną fasolę lekko zmiażdżyć tłuczkiem i przenieść na patelnię do cebuli.
dodaj sól, kolendrę, czarny i czerwony pieprz, dokładnie wymieszaj i rozpal mały ogień.
Tomimy pod zamkniętą pokrywką przez trzy minuty, po czym wyłączamy ogień.
lobio można podawać jako samodzielne danie, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
smacznego!
powinien puchnąć i powiększać się.
przenieś fasolę na patelnię, zalej zimną wodą i podpal.
dodaj liść laurowy i gotuj fasolę do miękkości, a następnie spuść wodę.
obraną cebulę kroimy w półpierścienie i wysyłamy na patelnię w rozgrzanym oleju.
mieszając od czasu do czasu, podsmaż cebulę na złoty kolor.
posiekaj zielenie.
dodaj zioła do cebuli i czosnek wyciśnięty przez prasę.
ugotowaną fasolę lekko zmiażdżyć tłuczkiem i przenieść na patelnię do cebuli.
dodaj sól, kolendrę, czarny i czerwony pieprz, dokładnie wymieszaj i rozpal mały ogień.
Tomimy pod zamkniętą pokrywką przez trzy minuty, po czym wyłączamy ogień.
lobio można podawać jako samodzielne danie, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g