biała fasola w puszkach
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
jesteś przyzwyczajony do jedzenia białej fasoli w puszkach z sosem pomidorowym. Jest sprzedawany w takich małych słoikach. Cóż, dla miasta takie jedzenie jest całkiem odpowiednie. Ale jeśli masz domek letniskowy lub wiejski dom, którego ściany są pokryte pędami fasoli, to po co kupować, kiedy możesz to zrobić sam. Konserwuj fasolę na zimę zgodnie z tym przepisem kulinarnym. Nawiasem mówiąc, dla miłośników ostrej fasoli do przepisu można również dodać czerwoną ostrą paprykę.
zbieramy fasolę tuż przed rozpoczęciem konserw. Potrzebujemy najmłodszej, najświeższej fasoli. Takie, które są nadal w prawie zielonych strąkach. Przejrzała fasola jest szorstka i może nadać potrawom nieprzyjemny smak.
wyciągamy naszą młodą fasolę ze strąków i moczymy w zimnej wodzie przez pięć godzin. Wrzuć do durszlaka, spłucz i trochę wysusz. Możesz na przykład położyć go na rozłożonych ręcznikach papierowych. W dużym rondlu gotujemy osoloną wodę i wpuszczamy do niej fasolę. Nasiona należy gotować do połowy. Pocieramy dojrzałe pomidory, solimy pieprzem, mieszamy z posiekanymi ziołami, doprowadzamy do wrzenia i pozostawiamy na małym ogniu. Fasolę wkładamy do wysterylizowanych słoików, nie osiągając około 3-4 cm do góry. Wlać wrzący pomidor. Przykryj pokrywkami i sterylizuj w łaźni parowej przez 80 minut. Następnie przykręcamy pokrywki, odwracamy słoiki i owijamy je kocem, aby powoli ostygły.
zbieramy fasolę tuż przed rozpoczęciem konserw. Potrzebujemy najmłodszej, najświeższej fasoli. Takie, które są nadal w prawie zielonych strąkach. Przejrzała fasola jest szorstka i może nadać potrawom nieprzyjemny smak.
wyciągamy naszą młodą fasolę ze strąków i moczymy w zimnej wodzie przez pięć godzin. Wrzuć do durszlaka, spłucz i trochę wysusz. Możesz na przykład położyć go na rozłożonych ręcznikach papierowych. W dużym rondlu gotujemy osoloną wodę i wpuszczamy do niej fasolę. Nasiona należy gotować do połowy. Pocieramy dojrzałe pomidory, solimy pieprzem, mieszamy z posiekanymi ziołami, doprowadzamy do wrzenia i pozostawiamy na małym ogniu. Fasolę wkładamy do wysterylizowanych słoików, nie osiągając około 3-4 cm do góry. Wlać wrzący pomidor. Przykryj pokrywkami i sterylizuj w łaźni parowej przez 80 minut. Następnie przykręcamy pokrywki, odwracamy słoiki i owijamy je kocem, aby powoli ostygły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g