kompot ze świeżych jagód i owoców

smak dzieciństwa! Prosty przepis na wspaniały domowy kompot! Chcesz zaskoczyć swoich gości lub zachwycić swoich gości? Oczywiście kompot ze świeżych jagód, którego przepis kulinarny chcę wam dziś zaoferować, trudno nawet nazwać jedzeniem. Nawet przy użyciu egzotycznych produktów. Po prostu chcę spróbować ożywić stare danie – uzvar, dodając do niego "niespodziankę". To znaczy coś, co sprawi, że będzie brzmiał i wyglądał już w nowy sposób. Myślę, że każdy pokocha ten oryginalny przepis, według którego każdy może gotować.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 45 g
160 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oto nasze produkty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Uwaga, nie wyrzucamy obierania jabłek i gruszek, a także pestek wiśni!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zalej wszystko wrzącą wodą i gotuj przez 10-15 minut. Okazuje się, że bulion ma ładny kolor! Przecedzimy go przez drushlag, dodamy do niego cukier i ugotujemy syrop, regularnie usuwając piankę. Następnie włóż wcześniej przygotowane jabłka i gruszki do tego syropu (pokrojone na kawałki) i zagotuj. Gotuj prawie do miękkości!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj morele lub śliwki na samym końcu gotowania, które szybko się gotują, i ponownie zagotuj kompot.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wiśnie z cukrem do już gorącego wywaru i pozwól mu się rozpuścić. Jeśli nasz kompot okazał się nieco słodkawy, Dodaj do niego kwas cytrynowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj przez kilka minut

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    To pyszny słodki kompot. Świetny napój w letnie upały!

uwaga, nie wyrzucamy obierania jabłek i gruszek, a także pestek wiśni! Zalej to wszystko wrzącą wodą i gotuj przez 10-15 minut. Okazuje się, że bulion ma ładny kolor! Przecedzimy go przez drushlag, dodamy do niego cukier i ugotujemy syrop, regularnie usuwając piankę. Następnie włóż wcześniej przygotowane jabłka i gruszki do tego syropu (pokrojone na kawałki) i zagotuj. Gotuj prawie do miękkości!

Dodaj morele i śliwki na samym końcu gotowania, które szybko się gotują, i ponownie zagotuj kompot. Wlej wiśnie z cukrem do już gorącego bulionu i pozwól mu się rozpuścić. Jeśli nasz kompot okazał się nieco słodkawy, Dodaj do niego kwas cytrynowy. Nie zapomnij schłodzić gotowego kompotu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy