Zupa wieprzowa z mlekiem kokosowym

wieprzowina i kokos? Świetne połączenie! Nie wierzysz? Spróbuj!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 11 g
tłuszcze 55 % 16 g
węglowodany 7 % 2 g
260 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min
wśród pierwszych dań kuchni tajskiej zupa wieprzowa z mlekiem kokosowym zajmuje szczególne miejsce: prawie wszystkie jej składniki są nam znane, a mleko kokosowe nadaje znajomemu jedzeniu posmak gorącego tropikalnego lata. Okazuje się więc, że gotuję go późną wiosną, ponownie zapominając o tym kulinarnym przepisie na cały rok. Trudno nazwać powód, wydaje się, że wszystkie produkty można kupić stale, ale najwyraźniej wiosną zmęczenie deszczową jesienią i wyczerpującą zimą nagromadziło się tak bardzo, że naprawdę chcę czegoś naprawdę "dusznego". Mięso kroję w małe kostki i gotuję w lekko osolonej wodzie, po czym wlewam oliwę z oliwek i tuszę wieprzową, aż płyn wyparuje. W osobnym rondlu gotuję starty korzeń selera i białą część pora. Tutaj dodaję startą gałkę muszkatołową i mięso. Gdy zupa jest gotowa, wyłącz ogień, sól i pieprz i dodaj mleko kokosowe i ocet. Jednocześnie zaczynam gotować mięso i pory z gałką muszkatołową. Widziałem ten przepis kulinarny na opakowaniu z gałki muszkatołowej i postanowiłem spróbować, a kiedy go ugotowałem, okazało się tak smaczne, że zupa wieprzowa z mlekiem kokosowym pojawiła się na stole kilka razy z rzędu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy