zupa wieprzowa z mlekiem kokosowym
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
wśród pierwszych dań kuchni tajskiej zupa wieprzowa z mlekiem kokosowym zajmuje szczególne miejsce: prawie wszystkie jej składniki są nam znane, a mleko kokosowe nadaje znajomemu jedzeniu posmak gorącego tropikalnego lata. Okazuje się więc, że gotuję go późną wiosną, ponownie zapominając o tym kulinarnym przepisie na cały rok. Trudno nazwać powód, wydaje się, że wszystkie produkty można kupić stale, ale najwyraźniej wiosną zmęczenie deszczową jesienią i wyczerpującą zimą nagromadziło się tak bardzo, że naprawdę chcę czegoś naprawdę "dusznego". Mięso kroję w małe kostki i gotuję w lekko osolonej wodzie, po czym wlewam oliwę z oliwek i tuszę wieprzową, aż płyn wyparuje. W osobnym rondlu gotuję starty korzeń selera i białą część pora. Tutaj dodaję startą gałkę muszkatołową i mięso. Gdy zupa jest gotowa, wyłącz ogień, sól i pieprz i dodaj mleko kokosowe i ocet. Jednocześnie zaczynam gotować mięso i pory z gałką muszkatołową. Widziałem ten przepis kulinarny na opakowaniu z gałki muszkatołowej i postanowiłem spróbować, a kiedy go ugotowałem, okazało się tak smaczne, że zupa wieprzowa z mlekiem kokosowym pojawiła się na stole kilka razy z rzędu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g