Zupa z makaronem-tokmach

nawet wybredni zjadacze i smakosze pokochają tę zupę! Tokmach, czyli szwedzka zupa z makaronem przygotowywana jest na bazie bulionu z jagnięciny, wołowiny, indyka lub kurczaka. W razie potrzeby możesz dodać do niego ziemniaki lub nie. Zupę z makaronem po szwedzku przygotowuję według następującego przepisu kulinarnego.
JuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 75 % 12 g
69 kcal
IG: 42 / 0 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotuję bulion na mięsie lub drobiu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuję bulion, filtruję go i ponownie podpalam.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kiedy się zagotuje, wkładam do niego ziemniaki pokrojone w duże plasterki,

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj marchewkę i cebulę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do zupy wkładam posiekaną cebulę i marchewkę pokrojoną w krążki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie robię makaron. Wsypuję przesianą mąkę na deskę kopcem i robię wgłębienie na środku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sól, jajka i zagniataj lepkie i twarde ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dzielę go na małe kulki, z których każdą zwijam do grubości 1-1, 5 mm.zawijam w folię na 10-15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie zwijam się w cienką warstwę

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I kroję na makaron. Kiedy warzywa są ugotowane, po pół godzinie wkładam makaron do bulionu. Kiedy wypłynie na powierzchnię, gotuję przez kolejne 2 minuty i wyłączam ogień.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowany kurczak lub mięso kroję na kawałki i układam na talerzu. Zawartość zalewam gorącą zupą. Jeśli tokmach jest przygotowywany jako uroczysta uczta, zupa jest podawana bez ziemniaków i mięsa, ale tylko z makaronem. Cóż, to wszystko gotowe, możesz zjeść szwedzką zupę z makaronem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy