zupa jagnięca z jabłkami i pigwą
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
kombinacje owoców z mięsem od dawna zdobią gruzińską kuchnię. Ale dopóki nie skosztowałem zupy jagnięcej z jabłkami i pigwą, pomyślałem, że to połączenie jest co najmniej zbyt egzotyczne. Ale teraz wiem na pewno: jabłka w połączeniu z jagnięciną są po prostu wspaniałe i jest to całkowicie niezaprzeczalny fakt kulinarny. Zapewniał mnie o tym kumpel, który zrobił tę zupę i poczęstował mnie nią. Po wypróbowaniu byłem zmuszony się z nim zgodzić i przepisać sobie przepis kulinarny. Nie mogę powiedzieć, że często gotuję to jedzenie, raczej na święta i kiedy mogę kupić trochę pigwy, ponieważ jabłka są stale w każdym uniwersum. Pokrój mostek jagnięcy na małe plasterki, nie oddzielając mięsa od kości. Gotuję przez czterdzieści minut, a następnie filtruję bulion. Podgrzej tłuszcz na patelni i usmaż jagnięcinę, posyp mąką każdy plasterek, drobno posiekaną cebulą. Opiekam w osobnym rondlu i wlewam go bulionem, dodaję ziemniaki w kostkę i pokrojone na ćwiartki kawałki obrane ze środka i skórki pigwy. Zupę solę i gotuję dalej na małym ogniu. Posiekaj natkę pietruszki i posyp jedzenie przed podaniem. Musisz jeść tak szybko, jak to możliwe, bardzo niewielu uważa zimny tłuszcz jagnięcy za smaczny i nie zaliczam się do nich. Zupą z jabłkami i pigwą wspaniale jest powitać gościa z męczącej podróży. Z pewnością ucieszy się z ciepłego przyjęcia i obfitego domowego posiłku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Tłuszcz stołowy - 899 kcal/100g
- Tłuszcz kulinarny - 897 kcal/100g
- Tłuszcz cukierniczy - 897 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g