skład / składniki
gotowanie krok po kroku
gotuję w czterolitrowym garnku. Liczba produktów jest podana z danej objętości.
najpierw przygotowuję produkty, aby później umieścić wszystko na czas na patelni.
drobno posiekaj cebulę. Mięso kroję w średnie kostki. Lubię gotować z miąższem. Pomidory pokrojone w kostkę. Papryka czerwona lub żółta Bułgarska-paski. Zetrzyj marchewki.
zaczynam gotować. Smażyć cebulę na oleju roślinnym w rondlu. Dodaj mięso, smaż dobrze, około 20 minut. Dodaję pomidory, paprykę, marchewkę i koncentrat pomidorowy. Zalej wszystko wrzącą wodą, aby woda pokryła warzywa mięsem. Pozostaw do duszenia na 30 minut. W tym czasie obieram i kroję ziemniaki w kostkę. W odpowiednim czasie dodaję ziemniaki do mięsa i warzyw. Dodaję przegotowaną wodę, sól, pieprz i gotuję przez kolejne 15 minut, aż ziemniaki będą gotowe. Gdy zupa jest gotowa, usuń z ognia, dodaj czosnek, zmiażdżony lub starty i pozostaw do zaparzenia przez 20-25 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g