skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować ryż basmati do dekoracji, przygotuj ryż długoziarnisty, taki jak basmati, jaśmin. Gotuje się szybko, ale także szybko się gotuje. Dlatego, aby uzyskać kruchy ryż, ważne jest, aby go nie rozgotować. Idealnie cały proces po ugotowaniu zajmuje 18 minut. Uważa się, że wystarczy zalać ryż wrzącą wodą, szczelnie zamknąć, owinąć, a po pewnym czasie będzie gotowy. Podobnie, bez gotowania, możesz ugotować kaszę gryczaną.
ryż do kruchości polecam spłukać. jednak po umyciu należy go wysuszyć.
również proces barbotriacji przyczynia się do uzyskania kruchej owsianki. W tym przypadku ryż jest lekko smażony na oleju (często z pikantnymi lub słodkimi przyprawami, w zależności od dalszego przeznaczenia), aż do charakterystycznego szelestu, a następnie delikatnie, bardzo stopniowo wlewa się wrzącą wodą, pierwsza porcja wody natychmiast odparowuje, a ryż jest naturalnie gotowany na parze, a ziarna nie sklejają się w przyszłości.
więc ryż bamati należy umyć, wysuszyć, włożyć do rondla i zalać wrzącą wodą. Woda dla tej odmiany ryżu potrzebuje nieco więcej niż dla odmian okrągło-liściastych. Dodaj trochę soli, możesz dodać szczyptę cukru, aby zrównoważyć smak. Możesz dodać trochę masła. Aby uzyskać ryż o pięknym żółtym odcieniu, połóż odrobinę kurkumy w proszku, dosłownie na czubku noża.
po ugotowaniu ogień należy zmniejszyć do minimum i gotować ryż przez 18 minut. Po ugotowaniu gorący ryż należy puchnąć widelcem i wskazane jest, aby nie zwlekać z dalszym podawaniem.
idealny kruchy ryż można podać po prostu, układając na talerzu zjeżdżalnią lub używając metalowego pierścienia do formowania, aby na przykład uformować elegancki cylinder.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ryż basmati - 347 kcal/100g