brokuły z ziołami i serem w sosie śmietanowym

delikatny smak brokułów i śliwek spodoba się nawet najbardziej wybrednym! Łatwość przygotowania Proponuję przygotować danie, które przyszło do nas z kuchni włoskiej-brokuły w sosie śmietanowym.
UrmidaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 6 g
tłuszcze 60 % 15 g
węglowodany 16 % 4 g
201 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj brokuły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usmaż cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj brokuły, podsmaż.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj śmietanę. Dusić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj starty ser.Dusić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

brokuły w kremowym sosie to niskokaloryczne, ale jednocześnie bardzo satysfakcjonujące danie, idealne na późny obiad.
podczas gotowania brokułów zgodnie z tym przepisem można użyć zarówno świeżej kapusty, jak i mrożonej.
świeżą główkę kapusty należy zdemontować na kwiatostany i dokładnie spłukać pod bieżącą wodą.
zagotuj wodę w rondlu, dodaj sól i umieść tam przygotowane gałązki kapusty.
gotuj brokuły przez około siedem minut.
jeśli używasz mrożonej kapusty, gotuj ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
gotową kapustę wrzucamy na sito lub durszlak i pozwalamy wodzie spłynąć.
przygotuj kremowy sos.
obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.
następnie smaż cebulę na patelni na złoty kolor za pomocą oleju roślinnego, od czasu do czasu mieszając.
dodaj gotowaną kapustę do cebuli i smaż przez około trzy minuty.
następnie wlej śmietanę na patelnię, zagotuj, pieprz i sól.
musisz gotować brokuły na umiarkowanym ogniu przez około siedem minut.
pod koniec gotowania dodaj starty ser na patelnię i dokładnie wymieszaj.
gotowe danie idealnie komponuje się z makaronem.
również brokuły w sosie śmietanowym mogą być używane jako dodatek do mięsa lub ryb.
Udekoruj danie przed podaniem gałązkami pietruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal / 100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal / 100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal / 100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy