skład / składniki
gotowanie krok po kroku
brokuły w kremowym sosie to niskokaloryczne, ale jednocześnie bardzo satysfakcjonujące danie, idealne na późny obiad.
podczas gotowania brokułów zgodnie z tym przepisem można użyć zarówno świeżej kapusty, jak i mrożonej.
świeżą główkę kapusty należy zdemontować na kwiatostany i dokładnie spłukać pod bieżącą wodą.
zagotuj wodę w rondlu, dodaj sól i umieść tam przygotowane gałązki kapusty.
gotuj brokuły przez około siedem minut.
jeśli używasz mrożonej kapusty, gotuj ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
gotową kapustę wrzucamy na sito lub durszlak i pozwalamy wodzie spłynąć.
przygotuj kremowy sos.
obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.
następnie smaż cebulę na patelni na złoty kolor za pomocą oleju roślinnego, od czasu do czasu mieszając.
dodaj gotowaną kapustę do cebuli i smaż przez około trzy minuty.
następnie wlej śmietanę na patelnię, zagotuj, pieprz i sól.
musisz gotować brokuły na umiarkowanym ogniu przez około siedem minut.
pod koniec gotowania dodaj starty ser na patelnię i dokładnie wymieszaj.
gotowe danie idealnie komponuje się z makaronem.
również brokuły w sosie śmietanowym mogą być używane jako dodatek do mięsa lub ryb.
Udekoruj danie przed podaniem gałązkami pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal / 100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal / 100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal / 100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g