Indyjska zupa grochowa z mung, imbirem i kurkumą

nieporównywalna pikantna zupa wegetariańska.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 67 % 6 g
36 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

wegetariańskie jedzenie jest również podzielone na pierwsze i drugie danie, a nawet na deser. (Nie tylko żuć surową relkę i marchewkę). Przepisy kulinarne zup są bardzo zróżnicowane. Opowiem ci o zrobieniu zupy o nazwie Mung-dal tarkari - zupa z Mash. Ale jeśli w domu nie ma fasoli mung, zupę tę można ugotować ze zmiażdżonym zielonym groszkiem. Wtedy zmieni się jego nazwa-dał tarkari.
dobrze spłucz mung. Wlej wodę do garnka do zupy, dodaj sól, cynamon i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia i zasypiać.
gdy woda zagotuje się po raz drugi, przykryj patelnię do połowy pokrywką i nieznacznie zmniejsz okno. Gotuj, aż ziarna będą miękkie. Dla fasoli mung - to 20 minut, a dla grochu-35. (chociaż radzę moczyć zarówno groszek, jak i mung przez kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania). Nie zapomnij usunąć piany. Następnie dodaj kurkumę i olej, a także posiekane warzywa. Zamknij pokrywkę i gotuj, aż fasola mung całkowicie się zagotuje.
na patelni rozpuść 2 łyżki. l ghee i wrzuć tam nasiona zery i kminku. Gdy ziarno ciemnieje, dodaj imbir i smaż przez kilka sekund, lekko potrząsając patelnią. Następnie wlej przyprawy do rondla, pozostaw do wrzenia przez kolejne 3-4 minuty. Podawaj na stole z ryżem i chlebem, dekorując ziołami i plasterkiem cytryny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Mash - 300   kcal/100g

Podobne przepisy