skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wegetariańskie jedzenie jest również podzielone na pierwsze i drugie danie, a nawet na deser. (Nie tylko żuć surową relkę i marchewkę). Przepisy kulinarne zup są bardzo zróżnicowane. Opowiem ci o zrobieniu zupy o nazwie Mung-dal tarkari - zupa z Mash. Ale jeśli w domu nie ma fasoli mung, zupę tę można ugotować ze zmiażdżonym zielonym groszkiem. Wtedy zmieni się jego nazwa-dał tarkari.
dobrze spłucz mung. Wlej wodę do garnka do zupy, dodaj sól, cynamon i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia i zasypiać.
gdy woda zagotuje się po raz drugi, przykryj patelnię do połowy pokrywką i nieznacznie zmniejsz okno. Gotuj, aż ziarna będą miękkie. Dla fasoli mung - to 20 minut, a dla grochu-35. (chociaż radzę moczyć zarówno groszek, jak i mung przez kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania). Nie zapomnij usunąć piany. Następnie dodaj kurkumę i olej, a także posiekane warzywa. Zamknij pokrywkę i gotuj, aż fasola mung całkowicie się zagotuje.
na patelni rozpuść 2 łyżki. l ghee i wrzuć tam nasiona zery i kminku. Gdy ziarno ciemnieje, dodaj imbir i smaż przez kilka sekund, lekko potrząsając patelnią. Następnie wlej przyprawy do rondla, pozostaw do wrzenia przez kolejne 3-4 minuty. Podawaj na stole z ryżem i chlebem, dekorując ziołami i plasterkiem cytryny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Mash - 300 kcal/100g