skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jednym z rodzajów kapusty jest brukselka. Jest ceniony, ponieważ zawiera duży procent białek (od 2,5 do 7 procent) w porównaniu z innymi rodzajami kapusty. Pod względem zawartości witaminy C brukselka jest półtora razy lepsza od pomarańczy i cytryn. Pod względem odżywczym zupa z tego rodzaju kapusty jest utożsamiana z bulionem z kurczaka. Znalazłem ten przepis kulinarny w książce o prawidłowym odżywianiu i polecam włączenie go do diety Twoich dzieci. Cóż, zacznijmy gotować bardzo smaczne i zdrowe jedzenie. Pokrój cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki w paski i lekko podsmaż je na patelni z rozgrzanym masłem. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Wrzuć ziemniaki do wrzącej osolonej wody i zagotuj, a następnie włóż smażone korzenie. Gotuj wszystko przez 10 minut. Obierz i umyj główki kapusty, a następnie dodaj je do wrzącej zupy. Kontynuuj gotowanie, aż kapusta będzie gotowa, około 15 minut. Zupa z brukselki jest gotowa! Podawaj ze śmietaną i ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Brukselka - 43 kcal/100g
- Brukselka gotowana - 36 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g