sałatka rybna bez majonezu z awokado i gruszkami

łatwa w przygotowaniu, pyszna i satysfakcjonująca sałatka! Łagodny, przyjemny smak francuskiej sałatki z tuńczykiem, jajkami i pomidorem uzyskuje się dzięki obecności w niej owoców.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 12 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 14 % 3 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty. Jajka ugotować na twardo i ostudzić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotowane jajka obrać i pokroić w paski lub kostkę. Pokrój jedno jajko w plasterki do dekoracji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddziel kawałki ryby od pestek i podziel na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odcedź marynatę do osobnego pojemnika i dodaj kilka kropli soku z cytryny, w razie potrzeby możesz doprawić przyprawami (pieprz, sól).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Awokado i gruszkę obrać i posiekać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby zapobiec brązowieniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na talerzu układam warstwę jaj kurzych na warstwie gruszki, a następnie stój rybę. Na wierzch układam warstwę awokado i pomidora.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Polewam marynatą, w której była ryba.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Udekoruj sałatkę orzeszkami piniowymi. Udekoruj brzegi sałatki plasterkami gotowanych jajek i pomidora. Dekoruję środek sałatki gałązką zieleni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotową sałatkę podaję do stołu! Smacznego!!!

przygotowałem składniki sałatki, otworzyłem słoik z puszkami, wszystko wymieszałem i gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy