skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pesto.
Krok 2:
Zetrzyj parmezan. W misce blendera umieść kilka kostek lodu, bazylię, parmezan, czosnek, orzeszki piniowe i sok z cytryny. Zmiel do uzyskania gładkości. Dodaj sól, pieprz, oliwę z oliwek i wymieszaj.
Krok 3:
W misce blendera umieść kilka kostek lodu, bazylię, parmezan, czosnek, orzeszki piniowe i sok z cytryny. Zmiel do uzyskania gładkości. Dodaj sól, pieprz, oliwę z oliwek i wymieszaj.
Krok 4:
Zmiel do uzyskania gładkości. Dodaj sól, pieprz, oliwę z oliwek i wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj.
Krok 6:
Sól, pieprz.
Krok 7:
Składanie sałaty.
Krok 8:
Pokrój pomidory w pierścienie.
Krok 9:
Pokrój ser wzdłuż na 3 pierścienie.
Krok 10:
Połóż liście sałaty na talerzu. Ułóż kolejno na wierzchu pierścienie pomidorów i sera.
Krok 11:
Dopraw sałatkę pesto.
Krok 12:
Skrop kremem balsamicznym.
dlaczego nie należy natychmiast ubijać sosu od razu oliwą z oliwek, ale dodać go później: oliwa z oliwek rozpadnie się na małe bąbelki i straci jednorodność, a jednocześnie zacznie gorzko. Dlatego lepiej dodać go już do ubitej masy.
Burrata ma 150 G i 250 g. sałatka z mniejszym serem jest przeznaczona na 1 porcję, a duża na 2.
resztki pesto można wykorzystać w makaronie. Szczególnie smaczne jest z nim spaghetti i fettuccini.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ser solankowy - 355 kcal/100g
- Sałatka Korn - 16 kcal/100g