chrupiące ziemniaki dzielny żołnierz

pyszne, rumiane ziemniaki z chrupiącą skórką i aromatycznym sosem. Spróbować)
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 18 % 4 g
węglowodany 73 % 16 g
109 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotuj ziemniaki w mundurkach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj grzyby do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój grzyby w cienkie pół na pół. Cebula pokrojona w kostkę. Smażyć cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor. Następnie dodaj grzyby i podsmaż wszystko razem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie zajmiemy się sosem. Usmaż mąkę na suchej patelni na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj nasz bulion grzybowy i dobrze wymieszaj, aż będzie gładki. Jeśli nagle tworzą się grudki, możesz użyć blendera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj grzyby z cebulą do sosu, sól i gotuj przez kolejne 15 minut na małym ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz przygotowujemy ciasto. Wlej olej roślinny i piwo do mąki, sól i ubij mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz przechodzimy do najważniejszego! Zanurz nasze ziemniaki w cieście. Ale robimy to ostrożnie, aby ziemniaki się nie złamały. Smażyć we wrzącym oleju roślinnym na złoty kolor po obu stronach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż na liściach sałaty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj ziemniaki z naszym sosem grzybowym. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Bulion grzybowy - 3   kcal/100g

Podobne przepisy