skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotuj ziemniaki w mundurkach.
Krok 2:
Gotuj grzyby do miękkości.
Krok 3:
Ziemniaki ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
Krok 4:
Pokrój grzyby w cienkie pół na pół. Cebula pokrojona w kostkę. Smażyć cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor. Następnie dodaj grzyby i podsmaż wszystko razem.
Krok 5:
W międzyczasie zajmiemy się sosem. Usmaż mąkę na suchej patelni na złoty kolor.
Krok 6:
Dodaj nasz bulion grzybowy i dobrze wymieszaj, aż będzie gładki. Jeśli nagle tworzą się grudki, możesz użyć blendera.
Krok 7:
Dodaj grzyby z cebulą do sosu, sól i gotuj przez kolejne 15 minut na małym ogniu.
Krok 8:
Teraz przygotowujemy ciasto. Wlej olej roślinny i piwo do mąki, sól i ubij mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 30 minut.
Krok 9:
Teraz przechodzimy do najważniejszego! Zanurz nasze ziemniaki w cieście. Ale robimy to ostrożnie, aby ziemniaki się nie złamały. Smażyć we wrzącym oleju roślinnym na złoty kolor po obu stronach.
Krok 10:
Rozłóż na liściach sałaty.
Krok 11:
Podawaj ziemniaki z naszym sosem grzybowym. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Bulion grzybowy - 3 kcal/100g