gnocchi smażone na maśle

Prosty przepis na pyszny dodatek z pokruszonych ziemniaków i mąki.
lanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 70 % 31 g
210 kcal
IG: 32 / 0 / 68

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

ziemniaki obrać i ugotować ok. 15min. Dodaj masło 1 łyżka, sól, pieprz i jajko. Dobrze ugniataj. Dodaj mąkę w częściach, dobrze wymieszaj, aż masa będzie gładka. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj kiełbaski. Pokrój w poprzek, dociśnij każdy kawałek widelcem, tworząc wzór. Zagotuj wodę, dodaj gnocchi do wrzącej wody. Gotuj przez 3-5 minut, aż gnocchi wypłyną na powierzchnię. Usuń łyżką cedzakową. Smażyć gnocchi na patelni na maśle.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy