gnocchi smażone na maśle
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
ziemniaki obrać i ugotować ok. 15min. Dodaj masło 1 łyżka, sól, pieprz i jajko. Dobrze ugniataj. Dodaj mąkę w częściach, dobrze wymieszaj, aż masa będzie gładka. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj kiełbaski. Pokrój w poprzek, dociśnij każdy kawałek widelcem, tworząc wzór. Zagotuj wodę, dodaj gnocchi do wrzącej wody. Gotuj przez 3-5 minut, aż gnocchi wypłyną na powierzchnię. Usuń łyżką cedzakową. Smażyć gnocchi na patelni na maśle.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g