zupa z suszonego leszcza

niesamowicie apetyczny! Zupa dla ulubionych gości! Niedrogi przepis!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 4 g
28 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min
z pewnością niewiele osób wie, że suszone leszcze można pić nie tylko z piwem, ale także gotować z nich całkiem dobrą zupę. To jest kuchnia estońska, której przepis kulinarny odkryłem w pojemnikach mojej długoletniej przyjaciółki, kiedy grzebałem w jej zeszytach z przepisami. Ponieważ osobiście dla mnie w tym czasie możliwość gotowania zupy z suszonej ryby była rewelacją, oczywiście zabrałem ze sobą przepis, aby przy okazji sprawdzić go z nałogiem. Muszę powiedzieć, że smak zupy okazuje się jeszcze lepszy niż zupy rybnej gotowanej ze świeżych ryb. To jedzenie z kategorii "zaskocz męża".
więc zaczynamy od gotowania na parze naszych suszonych leszczy, trzymając z przez chwilę nad gorącą parą. Następnie dokładnie je myjemy i moczymy. Podczas moczenia leszczy gotujemy zupę: kroimy ziemniaki w kostkę i wysyłamy do rondla z wodą. Cebulę kroimy w kostkę lub półpierścienie i smażymy w tłuszczu (chociaż wziąłem olej roślinny). Gdy ziemniaki są prawie gotowe, zanurz rybę i cebulę w zupie, zmniejsz ogień i doprowadź do pełnej gotowości. Trzy minuty przed końcem mąkę rozcieńczoną bulionem należy zanurzyć w rondlu. Do każdego talerza dodaje się świeże warzywa. Możesz również doprawić zupę kwaśną śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Leszcz suszony - 221   kcal/100g
  • Leszcz wędzony na gorąco - 172   kcal/100g
  • Leszcz gotowany - 126   kcal/100g
  • Leszcz świeży - 105   kcal/100g
  • Leszcz wędzony na zimno - 160   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy