skład / składniki
metoda gotowania
1. Zacznijmy od przygotowania cytryn: należy je umyć, poparzyć wrzącą wodą i usunąć z nich skórkę ostrym nożem/czyścikiem do warzyw.
2. Następnie przygotujemy podstawę likieru: w tym celu należy złożyć skórkę do słoika, wlać bimber i wysłać w ciemne miejsce na 0,5-1 tydzień, podczas gdy wskazane jest potrząsanie słoikiem co 7-10 godzin. Przyznaję szczerze-nie zawsze to robiłem w takim czasie, ale napój okazał się nadal bardzo smaczny i aromatyczny.
3. Teraz przejdźmy do głównej fazy gotowania: zagotuj syrop z wody i cukru (zagotuj, aż cukier się rozpuści) i ostudź, odcedź bimber, wymieszaj te dwa płyny.
4. Możemy przejść do ostatniej części: świeżo przygotowany Likier należy wysłać do zaparzenia w szklanym pojemniku przez kolejny tydzień w chłodnym miejscu.
podawaj limencello na zimno w dobrym towarzystwie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g