Zielona adjika z papryką Tarkin

Jasna Zielona adjika to twój letni nastrój w Zimowy dzień! Adjika według tego przepisu okazuje się pięknym zielonym kolorem, umiarkowanie pikantnym i bardzo smacznym. To wspaniała marynata i gotowy sos do wielu dań mięsnych. A także łyk witamin w mroźną zimę.
ZorianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 16 g
70 kcal
IG: 47 / 0 / 53

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 20 min

zacznijmy robić zieloną adjika od przygotowania składników:

1. Tarkin i zielona papryka są myte, suszone, oczyszczone z nasion i łodyg.
2. Umyj ostrą paprykę i osusz.
3. Obierz czosnek.

następnie posiekaj przygotowane warzywa w blenderze, robocie lub po prostu za pomocą maszynki do mięsa. Powinieneś mieć jednorodną, papkowatą substancję.
przenieś mieszaninę warzyw do głębokiej miski, dodaj sól, cukier i ocet, wymieszaj i odstaw na 25-35 minut.
podczas gdy Adjika jest nalegana, przygotowujemy słoiki: gotujemy je na parze i suszymy.
włóż Adjikę do słoików, przekręć pokrywki i włóż do lodówki do przechowywania.

podawaj Adjikę jako sos do dań mięsnych.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Pieprz Tarkin - 40   kcal/100g

Podobne przepisy