ajerkoniak dla dzieci
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Podziel jajko na dwie części. Umieść białka w suchej, głębokiej misce i wstaw do lodówki. Żółtka - do innej suchej, głębokiej miski.
2. Ubij żółtka mikserem ze szczyptą soli. Żółtka powinny zmienić kolor i zwiększyć objętość.
3. Dodaj cukier i sok i jeszcze raz ubij. Cukier powinien się całkowicie stopić.
4. Dodaj mleko i zimną wodę i dokładnie wymieszaj łyżką.
5. Ubij również białka-szczyptą soli w stromą pianę.
6. Wyślij ubite białka do żółtek i delikatnie wymieszaj łyżką.
7. Wlać do szklanek i posypać startą czekoladą.
ajerkoniak jest gotowy! Podawaj na świeżo jako deser!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok wiśniowy - 47 kcal/100g