skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Dobrze ugniataj twaróg widelcem lub przetrzyj go przez sito, aby rozbić grudki, jeśli twój twaróg jest drobnoziarnisty, ten etap można pominąć. Twarożek do serników nie jest zbyt mokry, ale nie powinien być również suchy
Krok 3:
Wbijamy jajko
Krok 4:
Dodaj cukier
Krok 5:
Dobrze wymieszaj
Krok 6:
Teraz dodaj mąkę
Krok 7:
Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednorodną masę, która doskonale zachowuje swój kształt
Krok 8:
Weź 1 stół. L. ze zjeżdżalnią masy twarogowej i rękami zanurzonymi w wodzie toczymy piłkę
Krok 9:
Trochę spłaszczamy
Krok 10:
Zanurz obie strony w mące
Krok 11:
Wygodnie jest ułożyć serniki przygotowane do smażenia na dostochce, z określonej liczby składników dostałem 11 średnich serników
Krok 12:
Smażyć serniki na patelni z dodatkiem oleju roślinnego przez 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor
Krok 13:
Oto takie rumiane piękności
Krok 14:
Nasze serniki są prawie gotowe
Krok 15:
W razie potrzeby posyp je cukrem pudrem
Krok 16:
Podawaj z ulubionym dżemem, dżemem, skondensowanym mlekiem i oczywiście kwaśną śmietaną
Krok 17:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g