serniki Klasyczne smażone z twarogu

zjedz jeden i zanurz się w dzieciństwie, ponieważ tak gotowały nasze matki i babcie. Z pewnością w każdej rodzinie przygotowują serniki: ktoś dodaje rodzynki, ktoś sodę, ktoś-wanilinę... Wszystkie te dodatki mają miejsce, ale proponuję przygotować klasyczną wersję-jako bazę! Takie serniki doskonale zachowują swój kształt, nie pękają, nie rozmazują się i nie przyklejają na patelni. Spróbuj!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 13 g
tłuszcze 32 % 14 g
węglowodany 39 % 17 g
246 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze ugniataj twaróg widelcem lub przetrzyj go przez sito, aby rozbić grudki, jeśli twój twaróg jest drobnoziarnisty, ten etap można pominąć. Twarożek do serników nie jest zbyt mokry, ale nie powinien być również suchy

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbijamy jajko

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz dodaj mąkę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednorodną masę, która doskonale zachowuje swój kształt

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź 1 stół. L. ze zjeżdżalnią masy twarogowej i rękami zanurzonymi w wodzie toczymy piłkę

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Trochę spłaszczamy

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zanurz obie strony w mące

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wygodnie jest ułożyć serniki przygotowane do smażenia na dostochce, z określonej liczby składników dostałem 11 średnich serników

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smażyć serniki na patelni z dodatkiem oleju roślinnego przez 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Oto takie rumiane piękności

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Nasze serniki są prawie gotowe

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W razie potrzeby posyp je cukrem pudrem

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podawaj z ulubionym dżemem, dżemem, skondensowanym mlekiem i oczywiście kwaśną śmietaną

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g

Podobne przepisy