skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw przygotuj sos.
rozgrzej masło na patelni, dodaj cebulę i usmaż. Następnie dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie dodaj posiekaną bazylię, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 7-8 minut.
dodaj ocet, cukier, wodę, sól i pieprz do sosu. Dusimy przez kolejne 2-3 minuty. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozwól sosowi ostygnąć. Następnie należy go wymieszać w blenderze lub po prostu przepuścić przez maszynę do mięsa.
teraz zajmijmy się mięsem mielonym. Dodaj do niego drobno posiekaną cebulę, zioła i czosnek. Mięso mielone należy posolić, pieprzyć i dobrze zagnieść. Następnie uformuj małe okrągłe klopsiki z mięsa mielonego.
umieść patelnię na kuchence, dodaj olej. Gdy olej się rozgrzeje, ostrożnie włóż tam klopsiki. Smaż je ze wszystkich stron. Gdy klopsiki będą gotowe, połóż je na naczyniu i wlej sos na patelnię i zagotuj, mieszając.
następnie włóż sos do sosjerki i możemy podać wszystko na stole. Smażone klopsiki z sosem pomidorowym-gotowe. Oto taki ciekawy włoski przepis kulinarny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal / 100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g