chleb pita na patelni z serem

Prosta i smaczna przekąska na świąteczny stół i nie tylko. Takie danie, które nie wymaga dużego wysiłku, produktów i czasu na przygotowanie, nadaje się nie tylko jako obfita i smaczna przekąska, ale także jako świąteczna przekąska. Okazuje się nie tylko satysfakcjonujący, ale także bardzo smaczny.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 11 g
tłuszcze 37 % 18 g
węglowodany 41 % 20 g
283 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Wszystkie składniki są prawie gotowe do użycia do przygotowania potrawy. Tylko jaja kurze wymagają czasu na gotowanie, gotujemy je na twardo w osolonej wodzie. Gotuj przez około 12 minut, spuść wodę, zalej jajka zimną wodą, ostudź, obierz i zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj nożem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Twardy ser może być używany dowolnego rodzaju w smaku i dostępności, ale lepiej jest wziąć zwykły klasyczny bez różnych dodatków smakowych, które mogą przyćmić smak innych składników, najważniejsze jest to, że dobrze się topi po podgrzaniu. Twardy ser zetrzeć na tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj zieloną cebulę, osusz ręcznikami papierowymi i posiekaj Melo nożem. Oprócz cebuli możesz użyć innych ziół, sprawi, że smak będzie bogatszy i nada przekąsce przyjemny aromat, możesz dodać małą wiązkę koperku, pietruszki, gałązki bazylii i kolendry. Moje warzywa i drobno posiekaj nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W głębokiej misce włóż przygotowane składniki, dodaj majonez i śmietanę, dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do smaku możesz dodać szczyptę soli i czarnego mielonego pieprzu. Dokładnie wymieszaj, aby nadzienie stało się jednorodne w konsystencji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwiń ormiański cienki chleb pita, pokrój go na te same kwadraty lub prostokąty o małym rozmiarze. Rozłóż trochę nadzienia na środku każdego kawałka chleba pita łyżką stołową i zwiń chleb pita kopertą. Należy to zrobić ostrożnie, aby nie obracał się podczas smażenia, a ser nie spływał na dno patelni. Jeśli chleb pita wydaje się suchy, może pękać na fałdach podczas składania, można go posmarować majonezem, aby był nieco elastyczny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Na rozgrzanym oleju rozprowadzamy koperty pita. Smaż je przez pięć minut z obu stron, aby ser w środku zaczął się topić, a chleb pita na wierzchu lekko się zarumienił.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij przekąskę z patelni i podawaj na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy