skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Wszystkie składniki są prawie gotowe do użycia do przygotowania potrawy. Tylko jaja kurze wymagają czasu na gotowanie, gotujemy je na twardo w osolonej wodzie. Gotuj przez około 12 minut, spuść wodę, zalej jajka zimną wodą, ostudź, obierz i zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj nożem.
Krok 2:
Twardy ser może być używany dowolnego rodzaju w smaku i dostępności, ale lepiej jest wziąć zwykły klasyczny bez różnych dodatków smakowych, które mogą przyćmić smak innych składników, najważniejsze jest to, że dobrze się topi po podgrzaniu. Twardy ser zetrzeć na tarce.
Krok 3:
Umyj zieloną cebulę, osusz ręcznikami papierowymi i posiekaj Melo nożem. Oprócz cebuli możesz użyć innych ziół, sprawi, że smak będzie bogatszy i nada przekąsce przyjemny aromat, możesz dodać małą wiązkę koperku, pietruszki, gałązki bazylii i kolendry. Moje warzywa i drobno posiekaj nożem.
Krok 4:
W głębokiej misce włóż przygotowane składniki, dodaj majonez i śmietanę, dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Do smaku możesz dodać szczyptę soli i czarnego mielonego pieprzu. Dokładnie wymieszaj, aby nadzienie stało się jednorodne w konsystencji.
Krok 6:
Rozwiń ormiański cienki chleb pita, pokrój go na te same kwadraty lub prostokąty o małym rozmiarze. Rozłóż trochę nadzienia na środku każdego kawałka chleba pita łyżką stołową i zwiń chleb pita kopertą. Należy to zrobić ostrożnie, aby nie obracał się podczas smażenia, a ser nie spływał na dno patelni. Jeśli chleb pita wydaje się suchy, może pękać na fałdach podczas składania, można go posmarować majonezem, aby był nieco elastyczny.
Krok 7:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Na rozgrzanym oleju rozprowadzamy koperty pita. Smaż je przez pięć minut z obu stron, aby ser w środku zaczął się topić, a chleb pita na wierzchu lekko się zarumienił.
Krok 8:
Wyjmij przekąskę z patelni i podawaj na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g