skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Kluczem do pysznych serników jest wysokiej jakości twarożek. Pamiętaj, aby wziąć naturalny twaróg, bez substytutu tłuszczu mlecznego. Moim zdaniem smaczniejsze są serniki z tłustszego twarogu 9-18%. Jajka używaj również dużych, świeżych, najlepiej domowych. Wolę smażyć serniki na dowolnym oleju roślinnym, ale można też smażyć na maśle i ghee.
Krok 2:
Zetrzyj twaróg widelcem. Spójrz na konsystencję twarogu: jeśli jest jak z ziarnami, najlepiej przetrzeć go przez drobne sito, wtedy Tekstura twarogu stanie się bardziej jednorodna.
Krok 3:
Wbij jajko do twarogu.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj wszystko widelcem.
Krok 5:
Sól i jeszcze raz wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj cukier. Używam zwykłego białego cukru, ale możesz gotować z brązowym cukrem - nada sernikom karmelowy smak. Również na tym etapie możesz dodać do ciasta kilka ulubionych smaków. Cukier waniliowy lub waniliowy, a także cynamon-dzieci szczególnie lubią wypieki o zapachu wanilii.
Krok 7:
Przesiej mąkę (1 łyżka mąki do panierowania). Polecam nie zaniedbywać tego procesu, ponieważ podczas przesiewania mąka jest nasycona tlenem, a gotowe serniki okażą się bardziej przewiewne i delikatne. Polecam również stosowanie do pieczenia mąki Nie najwyższej, ale pierwszej i drugiej klasy, ponieważ mąka najwyższej jakości jest często bielona chlorem. Dobrze wymieszaj ciasto.
Krok 8:
Weź trochę ciasta, uformuj małe ciasto.
Krok 9:
Obtoczyć ze wszystkich stron w pozostałej mące. W ten sposób użyj całego ciasta.
Krok 10:
Na patelni dobrze rozgrzej olej. Jeśli gotujesz na oleju roślinnym, użyj rafinowanego oleju - nie przypali się na patelni. Ułóż serniki i gotuj na małym ogniu przez około 7 minut z jednej strony.
Krok 11:
Następnie ostrożnie odwróć serniki i gotuj również przez 7-10 minut. Być może trzeba będzie przykryć patelnię pokrywką i doprowadzić serniki do pełnej gotowości, aby środek również się upiekł.
Krok 12:
Podawaj serniki na śniadanie, podwieczorek lub po prostu na herbatę. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g