skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć chleb pita z jajkiem? Przygotuj wszystkie produkty. Umyj jajko i przetrzyj je serwetką. Wbij jajko do miski i ubij widelcem.
Krok 2:
Za pomocą nożyczek do gotowania Wytnij koła z chleba pita, aby dopasować je do patelni, na której planujesz gotować. Należy uzyskać parzystą liczbę takich półfabrykatów.
Krok 3:
W misce z wodą dodaj sól i mieszaj, aż się rozpuści.
Krok 4:
Umieść patelnię na kuchence i podgrzej. Dodaj łyżeczkę masła na patelnię i rozpuść.
Krok 5:
Zanurz dwa kółka chleba pita całkowicie w przygotowanym pojemniku z wodą na kilka sekund. Koła będą mocno przylegać do siebie. Tego właśnie potrzebujemy.
Krok 6:
Umieść chleb pita na patelni na gorącym oleju. Ustaw ogień na kuchence na średni. Smaż chleb pita z jednej strony przez około pół minuty.
Krok 7:
Odwróć chleb pita na drugą stronę.
Krok 8:
Wlej łyżkę wody bezpośrednio na chleb pita na patelni (tę samą, w której moczono chleb pita). Uważaj, aby nie poparzyć się parą!
Krok 9:
Posmaruj chleb pita częścią mieszanki jajecznej za pomocą pędzla do gotowania. Lub łyżkę stołową, jeśli nie chcesz brudzić pędzla.
Krok 10:
Łopatką Odwróć chleb pita w dół" stroną z jajkiem. Uwaga! potrzebujesz dobrej patelni, aby jajko się nie przypaliło.
Krok 11:
Ponownie dodaj łyżkę wody do przedmiotu obrabianego. I uważaj na tę gorącą parę.
Krok 12:
Jeszcze raz Odwróć chleb pita i zwiń go na pół. Danie jest gotowe! Podawaj na gorąco.
co dziwne, celem tego dania jest zapobieganie wysychaniu chleba pita ani podczas pieczenia, ani po nim. Nie musi być chrupiący.
ze względu na wilgoć chleb pita z nadzieniem jajecznym uzyskuje przyjemnie elastyczną i lekko lepką konsystencję. Bardzo mi się podoba. Chcę codziennie częstować się takim daniem.
ponieważ przed pieczeniem chleb pita zanurza się w już osolonej wodzie, w końcu każdy kawałek staje się równomiernie solony.
zamiast wycinać koła wzdłuż wewnętrznej średnicy patelni, możesz po prostu pociąć arkusze chleba pita na równe kwadraty. W ten sposób można uniknąć przycinania.
w mgnieniu oka chleb pita smażony na maśle można przechowywać w lodówce do następnego śniadania. Ale lepiej oczywiście podawać go natychmiast po upieczeniu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g