skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć soczysty odpowiedni stek wieprzowy na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do Dania. Mięso na stek można stosować zarówno na kości, jak i bez. Użyłam już pokrojonego schabu bez kości. W sklepie odpowiednie mięso może być sprzedawane pod nazwami & quot; stek wieprzowy & quot;, & quot; schab & quot;. Ważne!!! Mięso nie powinno być zamrożone, w przeciwnym razie okaże się "gumowe" w strukturze.
Krok 2:
Wygodniej jest używać już zmielonej musztardy. Ale jeśli masz musztardę w ziarnach, tak jak ja, musisz ją zmielić w młynie lub włożyć do torby i zmielić wałkiem do ciasta.
Krok 3:
W misce połącz zmieloną paprykę, musztardę, czarny pieprz i sól. Wymieszaj przyprawy. Oprócz tych przypraw możesz użyć różnych ziół, na przykład prowansalskich.
Krok 4:
Schab umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Wybierz to, co lubisz najbardziej, po prostu Czas pieczenia takiego steku może się różnić w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia, a także grubości kawałków mięsa. Im grubszy kawałek mięsa wybierzesz, tym smaczniejszy i delikatniejszy będzie stek. Nie przepadam za bardzo tłustym mięsem w żadnej formie, więc wybrałam niskotłuszczowy Koreański
Krok 5:
Przetrzyj polędwiczki wieprzowe mieszanką przypraw i pozostaw na 30 minut do marynowania w temperaturze pokojowej. Jeśli to możliwe, pozostaw mięso w lodówce na noc, po przykryciu folią spożywczą.
Krok 6:
Za pomocą pędzla posmaruj mięso olejem roślinnym.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Nie musisz niczego smarować, ponieważ mięso jest już nasmarowane olejem roślinnym. Jeśli jest patelnia grillowa, lepiej na niej gotować - otrzymasz również piękny wzór na mięsie. Ułóż schab i smaż z jednej strony przez 2 do 5 minut, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia. Smażyłem mięso przez 4 minuty z każdej strony i było całkowicie ugotowane w środku, ponieważ grubość mojego schabu nie przekraczała 1 cm.
Krok 8:
Skoncentruj się na swoich preferencjach, sile ognia i grubości patelni. Następnie odwróć mięso na drugą stronę i smaż również przez 2 do 5 minut. Gotowe polędwiczki przełożyć na półmisek i odstawić na 2-3 minuty, przykryte folią. Następnie podawaj steki na gorąco. Mięso jest soczyste i aromatyczne, pomimo niewielkiej ilości tłuszczu w samym schabie. Smacznego!
umiejętność prawidłowego smażenia steków do pożądanego stopnia zależy od wielu czynników: zawartości tłuszczu w mięsie, grubości patelni, siły ognia na kuchence, grubości samego steku itp.I najprawdopodobniej będziesz musiał "zepsuć"więcej niż jeden kilogram mięsa, aby znaleźć najlepszą opcję dla Ciebie.
niejednokrotnie spotkałem się z opinią, że w domu można nauczyć się gotować wiele rzeczy, ale nadal iść do restauracji po dobry stek. Być może to stwierdzenie ma swoją prawdę.
podaję przepis na moje warunki: mięso na steki o grubości około 1-1, 2 cm, żeliwna patelnia, gruba i ciężka. Ogień na siłę 8 z 9. Stopień wysmażenia-pełny.
podałam stek z ziemniakami Pai-bardzo smaczne połączenie. Wraz z piwem pojawia się wrażenie, że jesteś w prawdziwej Brasserie.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Schab surowy wędzony - 469 kcal/100g
- Schab - 242 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g