jajecznica

Jak zrobić śniadanie białkowe pięknie szybkie i zdrowe! Jak usmażyć jajecznicę z glazurą, aby żółtko zachowało jasny żółty kolor, nie rozprzestrzeniło się i nie zaciągnęło białawym filmem na wierzchu? Wszystkie sekrety prawidłowej jajecznicy powiemy w tym przepisie. Dzięki naszym wskazówkom danie okaże się za pierwszym razem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 9 g
tłuszcze 41 % 13 g
węglowodany 31 % 10 g
199 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jajecznicę? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Weź duże wybrane jajka. Aby jajecznica okazała się nie tylko smaczna, ale także piękna, lepiej używać wiejskich jaj z dużym żółtkiem o bogatym żółtym kolorze. Pamiętaj, aby wziąć świeże jajka. Możesz zastąpić masło olejem roślinnym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ustaw patelnię na małym ogniu (mój jest w trybie 2 z 9) i dobrze podgrzej. Może to zająć do 5-7 minut. Rozłóż kawałek masła i rozpuść. Gdy olej zacznie bulgotać, ostrożnie i powoli rozbij jajka na patelnię, starając się utrzymać żółtko w całości. Bardzo ważne jest wcześniejsze podgrzanie patelni, aby białko w kontakcie z gorącą powierzchnią natychmiast chwyciło i nie rozprzestrzeniło się na całej patelni cienką warstwą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smaż jajecznicę na małym ogniu bez przykrycia przez około 5 minut. Białko powinno się związać, a żółtko pozostanie półpłynne i jasne. Aby żółtko nie zostało dokręcone białawym filmem i zachowało półpłynną konsystencję, lepiej nie przykrywać patelni pokrywką. A jeśli przykryjesz, to nie dłużej niż 1-2 minuty. W takim przypadku nie można dodać ognia, w przeciwnym razie jajecznica szybko się usmaży, a żółtko stwardnieje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ogólnie lepiej nie odchodzić od pieca, aby nie przegapić momentu, w którym białka są gotowe, a żółtko jest nadal płynne. Sól jajecznicę na samym końcu i tylko część białkową, ponieważ z soli na żółtku pojawią się białe brzydkie plamy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś gotowe jajecznicę na półmisek, udekoruj połówkami pomidorków koktajlowych, kromkami chleba i gałązkami zieleni. Smacznego!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

W prawidłowo smażonej jajecznicy białko pali się i zachowuje biały kolor, a białko nie rozprzestrzenia się, nawet jeśli jajecznica jest podniesiona pionowo.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb pszenny 2 odmiany - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy