skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić jajecznicę? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Weź duże wybrane jajka. Aby jajecznica okazała się nie tylko smaczna, ale także piękna, lepiej używać wiejskich jaj z dużym żółtkiem o bogatym żółtym kolorze. Pamiętaj, aby wziąć świeże jajka. Możesz zastąpić masło olejem roślinnym.
Krok 2:
Ustaw patelnię na małym ogniu (mój jest w trybie 2 z 9) i dobrze podgrzej. Może to zająć do 5-7 minut. Rozłóż kawałek masła i rozpuść. Gdy olej zacznie bulgotać, ostrożnie i powoli rozbij jajka na patelnię, starając się utrzymać żółtko w całości. Bardzo ważne jest wcześniejsze podgrzanie patelni, aby białko w kontakcie z gorącą powierzchnią natychmiast chwyciło i nie rozprzestrzeniło się na całej patelni cienką warstwą.
Krok 3:
Smaż jajecznicę na małym ogniu bez przykrycia przez około 5 minut. Białko powinno się związać, a żółtko pozostanie półpłynne i jasne. Aby żółtko nie zostało dokręcone białawym filmem i zachowało półpłynną konsystencję, lepiej nie przykrywać patelni pokrywką. A jeśli przykryjesz, to nie dłużej niż 1-2 minuty. W takim przypadku nie można dodać ognia, w przeciwnym razie jajecznica szybko się usmaży, a żółtko stwardnieje.
Krok 4:
Ogólnie lepiej nie odchodzić od pieca, aby nie przegapić momentu, w którym białka są gotowe, a żółtko jest nadal płynne. Sól jajecznicę na samym końcu i tylko część białkową, ponieważ z soli na żółtku pojawią się białe brzydkie plamy.
Krok 5:
Przenieś gotowe jajecznicę na półmisek, udekoruj połówkami pomidorków koktajlowych, kromkami chleba i gałązkami zieleni. Smacznego!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
W prawidłowo smażonej jajecznicy białko pali się i zachowuje biały kolor, a białko nie rozprzestrzenia się, nawet jeśli jajecznica jest podniesiona pionowo.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb pszenny 2 odmiany - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g