skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz warzywny z kurczakiem? Weź produkty według listy. Możesz dodać własne warzywa. Prawie wszystko dobrze pasuje do tego gulaszu, w tym mrożone mieszanki warzywne. Zamiast zielonego groszku możesz wziąć zieloną fasolkę, świeżą lub w puszkach.
Krok 2:
Dobrze umyj i osusz warzywa. Oczyść (możesz ponownie umyć i wysuszyć). Pokrój cebulę w paski lub półpierścienie.
Krok 3:
Pokrój ziemniaki w kostkę.
Krok 4:
Pokrój marchewki w podobną kostkę. Chociaż można go również pokroić w paski,a nawet zetrzeć, jeśli wolisz.
Krok 5:
Posiekaj białą kapustę w paski. Zamiast tego możesz użyć brokułów, brukselki.
Krok 6:
Pokrój również mięso z kurczaka na kawałki wielkości równej krojeniu warzyw. Jeśli to zrobisz, gulasz będzie wyglądał piękniej.
Krok 7:
Podsmaż wszystkie składniki na patelni na rozgrzanym oleju: najpierw włóż cebulę, dodaj marchewkę i ziemniaki, a następnie kapustę, Duś pod pokrywką, aby kapusta zwiotczała.
Krok 8:
Teraz dodaj mięso z kurczaka, wymieszaj, dodaj sól. Na samym końcu dodaj zielony groszek. Dusić , aż będzie gotowy-5 minut. Możesz przykryć patelnię pokrywką. Zalecam, aby nie odchodzić od pieca, monitorować danie i sprawdzać jego gotowość.
Krok 9:
Podawaj gulasz warzywny z kurczakiem na gorąco, posypując posiekaną natką pietruszki.
bardzo smaczne, szybkie, satysfakcjonujące danie, nadaje się jako drugie na lunch lub stanowi pełny obiad. Wygodnie jest zabrać go do pracy w plastikowym pojemniku.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g